Overwatch návod - jak hrát za tanky
zdroj: tisková zpráva

Overwatch návod - jak hrát za tanky

5. 6. 2016 10:00 | Návod | autor: Adam Homola |

Bez tanků si nejde většinu hlavních akcí v Overwatch vůbec představit. Ať už bráníte nebo útočíte, pravděpodobně se bez pořádného hromotluka neobejdete. Bez někoho, kdo může být v popředí, stahovat na sebe pozornost nepřátel a zároveň je zasypávat smrští kulek, to půjde velmi těžko. Hra přitom nabízí velice pestrou škálu tanků - od profesionální hráčky StarCraft II přes obrovské tlusté prase s hákem až po opici. Pestrost však panuje i v jejich schopnostech, jak si vysvětlíme v další části tipů, triků a rad, jak úspěšně hrát Overwatch.

D.Va

Profesionální hráčka StarCraft II, která si o nerfnutí přímo říká. Titanfall připomíná jen vzdáleně a hlavně nemusí přebíjet.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Fusion Cannons

Dva fúzní kanóny efektivní spíše na blízké či střední vzdálenosti. Jejich výhodou je absence přebíjení, ale na dálku s nimi netrefíte ani vrata od stodoly. Navíc se během střílení pohybujete jen velmi pomalu.

Light Gun

Jakmile vám nepřátelé sejmou mecha, musíte po svých. Moc toho nevydržíte a na obranu máte jen malou pistolku. Tu už přebíjet musíte, ale na střední vzdálenosti je docela dobrá.

Boosters

Motory, díky kterým můžete s D.Vou doslova odletět libovolným směrem. Nemusíte tak jen boostovat po zemi, ale klidně se podívat vzhůru a vyletět na střechu. Když za letu narazíte do nepřítele, odrazíte ho o kus dál.

Defense Matrix

Obranný systém před mechem, který zastaví všechny přilétající projektily.

Self-Destruct

Ultimátka, kdy spustíte mechanismus pro samozničení mecha a vyskočíte z něj. Výbuch udělá mezi nepřáteli velké poškození, ale zabít může i vás a vaše parťáky, proto se vždy raději včas schovejte.

Call Mech

Po chvíli bez mecha si můžete přivolat dalšího hned, jak se vám naplní ukazatel ultimátky. Mech při svém příletu nedělá žádné poškození ani nevybuchne, jde čistě jen o přivolání nového kousku.

zdroj: Archiv

Obecné rady pro D.Va:

  • Čím blíž nepřátelům jste, tím účinnějších jsou vaše fúzní kanóny. Nesnažte se s nimi trefit nic na dálku, maximálně se vám může podařit něco na střední vzdálenost.
  • Boostery mají relativně malý cooldown, proto se je nebojte používat pokaždé, když to jde, a je to vhodné. I třeba pokud máte méně života: pomocí boostu se dostanete rychle do bezpečí nebo k nejbližší lékárně.
  • Nezapomeňte, že boostery fungují nejen po rovině, ale do všech směrů. Stačí namířit nahoru a vyletíte. Můžete se tak rychle dostat na ochoz či střechu, získat strategickou pozici a někomu tak utečete.
  • Vrážení do nepřátel během boostování jim způsobí jen malé poškození, ale odhodí je trochu dozadu. Využijte toho vždy, když uvidíte nepřátele poblíž útesu nebo díry.
  • Při používání defenzivní matrice nemůžete střílet, ale můžete boostovat. Lze se tak krásně dostat k rozloženému Bastionovi nebo k věži Torbjorna.
  • Nezapomeňte používat defenzivní matrici i na ultimátky. Ideální je proti ultimátkám od Pharah, McCreeho, Soldiera: 76 nebo Roadhoga.
  • Na druhou stranu zase ale defenzivní matrice nefunguje proti útokům na blízko, paprskovým zbraním (Winston, Mei, Zarya...) a Roadhog si vás může klidně přitáhnout svým hákem.
  • Ultimátka s názvem Self-Destruct udělá obrovský výbuch v poměrně velké oblasti a může zabít i vás. Proto vždycky utíkejte hned po aktivaci výbuchu. Nemusíte ale překonat rekord v běhu na sto metrů. Stačí se jen schovat za roh nebo nějakou překážku.
  • Oblíbenou technikou je aktivovat boost směrem k nepřátelskému týmu (který třeba zrovna zabírá bod na mapě) a okamžitě na to aktivovat Self-Destruct. Vy z robota vyskočíte, zatímco na nepřítele pošlete časovanou bombu.
  • Self-Destruct můžete použít v kombinaci s boostem třeba na zabarikádovaného Bastiona, na Torbjornovu věž, nebo obecně na silně bráněné prostory, kam byste se jinak dostávali těžko.
  • Self-Destruct je ideální naplánovat společně se jinými ultimátkami. Ideálně se hodí Zarya, Mei, nebo Reinhardt. Jejich ultimátky zastaví nepřátele na poměrně malém prostoru a pokud se vám tam podaří hodit vybuchujícího mecha, máte zase na chvíli po starostech.
  • Dávejte se pozor, když jste zrovna bez mecha. Nemáte moc života, nic moc nevydržíte a damage taky nedáváte zrovna závratný. Ultimátka Call mech se vám ale nabije poměrně rychle, takže se spíš držte vzadu, střílejte a přivolejte si nového mecha hned jak to půjde.

Reinhardt

Hromotluk, kterému se přes štít jen tak něco nedostane. A když už ano, stačí jedno máchnutí kladivem, před kterým by se i Thor poklonil.

Reinhardt_Overwatch_004 zdroj: tisková zpráva

Rocket Hammer

Obrovské kladivo, kterým Reinhardt rozmáchne a zasáhne všechny, kdo mu stojí v cestě.

Barrier Field

Klíčová schopnost Reinhardta, kdy před sebe nahodí obrovský energetický štít s velkou výdrží. Nepřátelé se musí nejdřív prostřílet skrze štít, než se dostanou k hrdinům schovaným za ním. Po dobu aktivního štítu nemůže Reinhardt nijak útočit.

Charge

Velký výpad vpřed, během kterého s sebou vezme Reinhardt prvního nepřítele, ostatní odhodí stranou a toho jednoho nebožáka připíchne ke zdi. Ten to pak má většinou spočítané.

Fire Strike

Vyslání ohnivého "fireballu" před sebe. Jde o jediný útok na dálku, kterým Reinhardt disponuje.

Earthshatter

Ultimátka, kdy Reinhardt bouchne svým obřím kladivem do země, čímž srazí všechny nepřátele před ním na zem a na chvíli je omráčí.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Reinhardta:

  • Každým máchnutím kladiva můžete trefit několik nepřátel, za předpokladu že stojí dostatečně blízko sebe. Snažte se tedy trefit vždycky skupinku hrdinů, obzvláště těch slabších.
  • Základní a zásadní schopnost Reinhardta je jeho štít, při kterém se pohled na hrdinu přepne za jeho záda. Lépe tak vidíte, kde jsou vaši spoluhráči, a podle toho můžete upravit svůj postoj i pohyb.
  • Na životnost štítu dávejte vždycky pozor. Chvíli trvá než ho nahodíte znova, a pokud se zrovna v ten moment ocitnete uprostřed nepřátelského týmu, dlouho nepřežijete.
  • Štít propustí útoky na blízko a energetické zbraně Windstona i Symmetry.
  • Reinhardt je největší tank ve hře - má obrovské množství života a velký štít, proto je vaším úkolem být pořád v popředí a chránit své spoluhráče. Reinhardt vzadu je zcela k ničemu.
  • Pomocí schopnosti Charge můžete nepřátelský tým rozdělit, když se vám podaří "pinnout" třeba Mercy nebo jiného klíčového supporta.
  • Dávejte si pozor, abyste s Charge nevyjeli z mapy, i to se může stát. Na druhou stranu, pokud máte málo života a vidíte poblíž útesu obzvláště nebezpečného nepřítele, můžete se obětovat a vzít ho do propasti s sebou. Jen mějte na paměti, že D.Va, Tracer nebo Genji se mohou bez větších problémů vrátit zpátky.
  • Během Charge můžete velmi mírně měnit směr do stran, ale počítejte s tím, že byste najednou otočili směr o 90 stupňů.
  • Fire Strike je jedinou Reinhardtovou schopností na dálku a díky malému cooldownu byste ji měli používat tak často, jak to jen půjde. Dává docela dobrý damage a poškodí i štíty. Navíc je to jediná schopnost, kterou dosáhnete na nepřátele na střechách.
  • Pomocí Fire Strike můžete sejmout například také létající Pharah nebo Bastiona kempujícího někde na střeše, kam na něj nemůžete pomocí Charge.
  • Ultimátku Earthshatter se naučte ideálně používat v kombinaci s vašimi dalšími schopnostmi. Jakmile nepřátele omráčíte, zaútočte pomocí Fire Strike, a pak dejte Charge na jednoho z nich. Tím můžete nepřátelský tým slušně rozbít, nemluvě o tom, že když vám v takové situaci dopomůže váš tým. Pak by neměl být problém všechny nepřátele zničit, pokud se na vás usměje štěstí.

Roadhog

Velké "prase" s ještě větším počtem životů a obřím hákem. Nejpomalejší pohyb, největší výdrž a "sexy" pupík navrch.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Scrap Gun

Zbraň na bordel, která na blízko střílí šrapnely s velkým rozptylem. Na střední vzdálenosti pak jeden malý shluk šrapnelů, který detonuje až po cestě.

Take a Breather

Lékárnička, díky které si Roadhog doplní poměrně velkou část zdraví.

Chain Hook

Velký vystřelovací hák, kterým si vzdáleného nepřítele přitáhnete k sobě.

Whole Hog

Ultimátka, co střílí obrovské množství šrapnelů s velkým rozptylem. Soustavná dávka střel jen tak nepřestane a nepřátele i trochu odhazuje.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Roadhoga:

  • Roadhog je vlastně takový opak Reinhardta. Zatímco ten se vydá přímo doprostřed nepřátelského týmu a svým Chargem jednoho z nich dostane daleko za ně, Roadhog rozbije nepřátelský tým pomocí svého háku: přitáhne si jednoho nepřítele k sobě. Často pak následuje rána ze Scrap Gun, kterou přežije málokdo.
  • Roadhog se může neustále léčit pomocí Take a Breather a vy byste měli tuhle schopnost používat pořád, protože pořád budete jedním z hlavních cílů nepřátel.
  • Pro už jen trochu vzdálené cíle se ani nesnažte používat primární střelbu a používejte tu sekundární. Roadhog vystřelí velkou kouli "bordelu", která po několika metrech vybuchne do spousty malých šrapnelů.
  • Pomocí háku můžete přitahovat i létající hrdiny.
  • Hák nevystřelí a nedoletí k nepříteli okamžitě, ale chvíli to trvá. Proto miřte vždy raději tam, kam si myslíte, že se hrdina přesune, a ne přímo na něj. Pokud tedy nemáte jistotu, že ho chytíte.
  • Vzhledem k možnému poškození je vždy po přitáhnutí nepřítele hákem lepší použít primární střelbu, a pak ho bouchnout útokem na blízko. Málokterý hrdina něco takového přežije, krom jiných tanků samozřejmě.
  • Obecně byste se s hákem měli zaměřovat primárně na supporty a defenzivní hrdiny. Teprve potom na útočné hrdiny a až nakonec na jiné tanky.
  • Při používání ultimátky Whole Hog se snažte být vždy co nejblíž nepřátelským hrdinům. Na dálku je ultimátka málo efektivní.
  • Na Whole Hog je užitečná také odrazová síla, která nepřátele posune kousek dozadu.
  • Před použitím ultimátky se nezapomeňte pořádně vyléčit, protože během střílení se pohybujete velmi pomalu a jste snadný terč.

Winston

Opičí král, který umí skákat lépe než Spider-Man. Obzvláště nebezpečný je se svojí ultimátkou a ve chvíli, kdy mu dojde burákové máslo.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Tesla Cannon

Silný elektrický výboj na krátkou vzdálenost, který nemusíte nijak zvlášť mířit. Sám si hledá cíle před vámi.

Jump Pack

Velký skok dopředu, kterým můžete přeskočit i menší budovy. Po dopadu způsobí okolostojícím nepřátelům menší poškození.

Barrier Projector

Ochranný štít ve tvaru kupole, který brání před střelbou nejen vás, ale i vaše spoluhráče. Nepřátelé musí nejdříve zničit štít než mohou střílet po vás.

Primal Rage

Ultimátka, která vám výrazně zvýší životy, a zesílí útok na blízko. Během Primal Rage nemůžete používat Tesla Cannon, ale zase můžete skákat pomocí Jump Pack častěji.

zdroj: Archiv

Obecné tipy pro Winstona:

  • Základní Tesla Cannon je ideální pro začátečníky, protože nevyžaduje téměř žádné míření. Stačí se jen koukat přibližným směrem a být blízko nepříteli.
  • Výhodou Tesla Cannonu je, že s ním zasáhnete i hráče schované za štítem.
  • Tesla Cannon může někdy zasáhnout více nepřátel najednou - pokud jsou všichni blízko sebe.
  • Díky Jump Packu můžete jednoduše dohonit utíkajícího nepřítele nebo naopak utéct vy, když nejdou věci podle plánu a není poblíž žádný support.
  • Jump Pack je v kombinaci s Barrier Projector ideální pro začátek soubojů. Jednoduše skočíte mezi nepřátele, čímž jim dáte menší damage, vyhodíte štíty a snažíte se je trefit Tesla Cannonem. Mezitím by měli přiběhnout vaši spoluhráči a začít léčit a útočit.
  • Používejte Barrier Projector i na Payloadech, pomůže to ochránit zbytek týmu nebo věž, která se na nákladu veze.
  • Barrier Projector vás neochrání proti zbraním od Symmetry nebo nepřátelského Winstona a stejně tak jím projdou i Fire Strike od Reinhardta a Photon Orb od Symmetry.
  • Díky ultimátce Primal Rage se už opravdu nebojte skočit hlavou vpřed mezi nepřátele a mlátit tam všechno, co vám přijde pod ruku. A pokud nepřijde, skákejte. Nejen že se vám během Primal Rage zvýší životy a rychlost pohybu, ale také cooldowny. Můžete tak skákat častěji a zmást nepřátele.
  • Nebojte se Primal Rage používat i ve chvílích těsně před smrtí. Ultimátka vás sama hned vyléčí, tudíž v některých situacích je lepší Primal Rage využít jaké léčivo, než padnout.

Zarya

Nekompromisní paní s velkou zbraní a ještě většími bicáky. Její perfektní zvládnutí je těžké, ale pak se tahle hra na štítovanou vyplatí.

Overwatch zdroj: tisková zpráva

Particle Cannon

Částicový kanón střílí na krátkou vzdálenost paprsek ničivé energie. Druhý mód střely je energetický granát, který může poškodit i více nepřátel najednou.

Particle Barrier

Možnost aktivovat štíty přímo na sobě. Nejen že vás Particle Barrier ochrání, ale ještě vám zesílí poškození zbraně a rozšíří její záběr.

Projected Barrier

Možnost aktivace štítů na jednom z vaši spoluhráčů. Opět vám štíty zesilují zbraň.

Graviton Surge

Ultimátka, která pomocí gravitační bomby přitáhne všechny nepřátele na jedno místo, a způsobuje jim poškození.

zdroj: Archiv

Obecné rady pro Zarya:

  • Jako primární útok zde slouží krátký paprsek, se kterým už na střední vzdálenosti moc nepochodíte.
  • Útok zbraně se zvyšuje s tím, jak skrze Projected Barrier absorbujete nepřátelskou střelbu. Všímejte si, jak se vám mění zaměřovač, zvuk a i samotná zbraň a její paprsek. Čím více a déle budete absorbovat nepřátelskou palbu, tím silnější budete.
  • Sekundární útok je jakýsi energetický granát, který neletí rovně, ale obloukem. Můžete s ním tak střílet za zdi či jiné překážky. Hodí se také na hloučky nepřátel.
  • Každá střela sekundárním módem stojí 25 nábojů, ale "granát" vystřelíte i ve chvíli, kdy máte méně nábojů než 25. Můžete tak využít posledních 5 nábojů a vystřelit Explosive Charge, i když na to technicky vzato nemáte.
  • Particle Barrier je osobní šít, kterým Zarya brání sama sebe, a ještě si absorbováním poškození zvyšuje útok zbraně.
  • Particle Barrier na sebe hoďte vždy, když jde do tuhého nebo před nepřátelskou ultimátkou.
  • Projected Barrier je v podstatě to stejné jako Particle Barrier, jen použité na své spoluhráče a také z něj získáváte silnější útok.
  • S oběma Barrierami je důležité naučit se dobře pracovat. Vědět, kdy ji použít na sebe, a kdy na některého ze svých spoluhráčů. Ideálně je potřeba chránit spoluhráče, kteří právě útočí na nepřátele, nebo naopak dostává od nepřátel pořádně na budku. Štíty vydrží jen chvíli, proto nemá smysl je vyhazovat preventivně a automaticky, jako třeba v případě Symmetry.
  • Je také dobré hlídat si spoluhráče, kteří právě používají ultimátku. V takovém stavu jsou často velmi zranitelní a jsou žádoucím cílem pro nepřítele. Pro ně je Projected Barrier ideální a navíc vám ještě skvěle naboostuje zbraň.
  • Pokud vidíte Projected Barrier na nepřátelském hrdinovi, zkuste na něj chvíli neútočit, pokud to není opravdu nevyhnutelné. Hrdinovi totiž neublížíte a jen posílíte nepřátelskou Zaryu.
  • Ultimátka Graviton Surge je v podstatě velmi jednoduchá: vystřelí obloukem velkou kouli energie, která nedá moc velký damage, ale nahromadí všechny nepřátele v malé oblasti na jedno místo. Proto je potřeba se vždy ideálně domluvit se spoluhráči a udělat kombo více ultimátek najednou, nebo alespoň plošných útoků.
  • Poškození ze samotného Graviton Surge je docela malé, proto je potřeba mít po boku spoluhráče, kteří na dané místo nasází co největší damage.
  • Někteří hrdinové vám mohou z Graviton Surge pomocí svých schopností utéct, jmenovitě například Tracer, Rainhardt, Genji, Reaper, nebo D.Va.

Nejnovější články