Noita

Noita

Články

Jaké hry vyjdou v říjnu?

Hvězdné války, sporty a Watch Dogs

Dojmy: Ve zničitelném podzemí Noity se rodí nový roguelite klenot

Určitě nejsem sám, koho již nějaký pátek zpátky nadchla první videa z roguelite plošinovky Noita od studia Nolla Games. Hra vypadá na první pohled celkem obyčejně, ale už na ten druhý předvádí své největší lákadlo: prostředí simulované pixel po pixelu, což znamená, že se všechno může bortit, téct, hořet, explodovat a padat vám i nepřátelům na hlavy.

Noita by byl jen další obyčejný roguelite, kdyby v něm nebyl simulovaný každý pixel

Zaujmout v žánru roguelike/roguelite her není v dnešní době nic jednoduchého. Je to smutné zejména v případě indie her, které vznikají spoustu let, tedy vývojáři přišli s nápadem v době, kdy trh ještě nebyl zahlcený, ale než hru stihli dokončit, ztratili se v moři nezajímavých kapek. Noita je ve vývoji už šest let, ale není to výše popsaný případ. Má totiž fascinující koncept, který je i v dnešní době stále originální a lákavý.

V nominacích na letošní ceny IGF 2019 tentokrát chybí Češi

K začátku nového roku neodmyslitelně patří rekapitulace roku předchozího. Vítěze The Game Awards už známe, naše Best of 2018 běží v těchto dnech, ale co nezávislé hry? Naštěstí se o věhlas tvůrců nezastoupených obřím vydavatelem stará Independent Games Festival, který se v rámci každoroční Game Developers Conference koná už od roku 1999. Co v oblasti indie her přinesl loňský rok?