God of War IV možná zavítá do světů severské mytologie
zdroj: tisková zpráva

God of War IV možná zavítá do světů severské mytologie

5. 4. 2016 13:31 | Obrázky | autor: Aleš Smutný |

Že Sony Santa Monica kutí nový díl God of War víme od roku 2014, kdy práci oznámil šéf vývoje Cory Barlog. Rodinné stříbro se neopouští. Jenže kam jít se značkou a hrdinou, kteří se zdánlivě vyčerpali do posledního zabitého řeckého boha? Kratos nemůže být naštvaný na věky věků, protože mu jednou musí dojít nepřátelé. Jenže obrázky z portfolia Finniana MacManuse, který nějakou dobu v Sony Santa Monica pracoval, naznačují, že masa do kratosmlýnku je víc než dost. Stačí upřít zrak jinam – na sever, ke germánským božstvům.

Sérii artworků z MacManusových stránek (kde byly skryté v soukromé sekci) vykutal server NerdLeaks. Ten už je nyní zrušený a obrázky jsou k vidění na NeoGAFu. Navíc, ve dvojici zpráv na Twitteru potvrdil zasazení do severské mytologie i uživatel shinobi602, který je zdrojem několika předčasných a nakonec i pravdivých odhalení. To už naznačuje, že Kratův výlet na sever není jen smyšlenkou, a pokud by se nakonec neuskutečnil, určitě byl minimálně chvilku v plánu.

Na jednom artworku a jednom modelu je vidět právě spartský generál, tentokrát ovšem s pořádným plnovousem a sekerou. Navíc na dalších obrázcích, které popisují design některých prvků prostředí a jejich interakci, je výslovně uveden Kratos. Pokud jste tedy doufali, že se God of War dočká nového hrdiny, který bude naštvaný na bohy, máte možná smůlu.

Podle doposud uniklých obrázků se podívá minimálně do dvou z devíti světů, které tvoří kosmos propojený stromem Yggdrasil – Álfheim a Vanaheim. První je světem světlých álfů, kteří jsou spojení s přírodou a plodností. Druhý je světem Vanarů, bohů, kteří po válce s Ásy vytvořili společný panteon. Pozoruhodné na obou světech je jejich propojení. Podle některých studií sdílí Álfheim a Vanaheim stejné atributy a sdílí božstva jako Freyr či Freya. Pokud tedy Kratos nebude devastovat větší množství světů Yggdrasilu, pak by se dalo vyvozovat, že bude mít nějaké jednání právě s jedním z těchto bohů.

Přesun do odlišné mytologie potřebuje série God of War jako sůl, protože antika se vyčerpala. Jako největší slabinu tohoto konceptu vidím samotného Krata. Upřímně řečeno, nevím, co ještě z jeho tragického příběhu chtějí scenáristé vykřesat. Mnohem lepší by bylo přijít s novým hrdinou, klidně podobným Kratovi, který ale bude mít pevné kořeny v daném mytologickém kontextu. Kratos se tak bude muset nějak dostat napříč časem i mytologiemi a k tomu ještě musí najít další důvod, proč někde rozpoutat božská jatka.

Uvidíme, zda obrázky patří k aktuálně vyvíjené verzi God of War IV, nebo šlo o koncept, který nakonec skončil u ledu. Samozřejmě, pořád je tu možnost, že jde o pečlivě vytvořený podvrh...

Nejnovější články