Posmrtný život v Civilization IV Beyond The Sword
zdroj: tisková zpráva

Posmrtný život v Civilization IV Beyond The Sword

29. 5. 2007 14:14 | Obrázky | autor: Redakce Games.cz |

Jak napovídá jeho název, druhý datadisk pro Civilization IV (79%, recenze) s podtitulem Beyond the Sword nabídne mimo jiné více scénářů z moderní doby, včetně několika vesmírných.

Třeba mapa Final Frontier se bude celá odehrávat v kosmickém prostoru, s hráčem hledajícím nové kolonizovatelné Sluneční soustavy v době, kdy byl ztracen kontakt ze Zemí. Nejen tedy bude potřeba zjistit, co se doma stalo, ale zároveň se na cestě vyhnout asteroidovým polím, černým dírám aj. Ještě více netradiční bude úroveň z posmrtného života nazvaná Afterworld, která se bude hrát spíše jako týmová taktická strategie (trochu jako X-COM) se vším, co k tomu patří, např. souboji s bossy apod. Mezi dvanácti novými scénáři ale nebudou chybět i historická témata, např. bitvy Karla Velikého se Saracény. Z šestnácti přidaných vůdců se představí portugalský vládce Jo?o II. nebo indiánský náčelník Sedící býk s armádami používajícími luky a šípy a posilňovanými stavěním totemů.

Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva Obrázek zdroj: tisková zpráva

Z nových jednotek lze zmínit parašutisty, schopné výsadku i za nepřátelskou hranicí, tanky vybavené protiletadlovými střílnami SAM či pěšáky vybavené raketomety. Aby hráč podobné novinky vyzkoušel, bude si moci vybrat Advanced Start s velkým přídělem zlata, po jehož správné investici bude vývoj směřován mnohem rychleji a přeskočí nejstarší éry. Již minule zmiňovaný Apoštolský palác nejen, že bude fungovat coby raná budova OSN, ale dovolí zkonvertovat všechny okolní národy na své náboženství (z jakési tolerance si palác osvojí to náboženství, které bude hráč vyznávat, tzn. nebude to muset být křesťanství). Jakmile budou všichni vaši nepřátelé věřícími, bude stačit nechat palácem vyhlásit zákaz válčení, uvalit na kohosi obchodní embarga či vyzvat ke křížové výpravě, na kterou vás pak ostatní národy budou následovat. Mimochodem, fanoušci původní Civilizace také jistě uvítají, že v Beyond The Sword se znovu objeví náhodné přírodní katastrofy (bude jich celkem stovka).

Do hry se nově navrativší špionáž dovolí nejrůznější špatnosti od vyhazování budov do povětří po otravu vody či přípravu městských pučů, přičemž do špionáže bude možné investovat body podobně jako do vědy či kultury od samého začátku. Výbornými špicly například budou ve starších dobách ninjové, později je samozřejmě nahradí modernější jednotky a budovy jako Security Bureau (ztěžující působení cizích špiónů ve vašem městě) či Intelligence Agency. Zcela zásádní novinkou pak budou korporace, které se usídlí ve městě a z několika konzumovaných surovin (např. kukuřice, cukru a rýže u firmy Standard Ethanol) budou produkovat jinou, např. nadmíru potřebnou ropu. I konec hry dozná změn, protože už nevyhraje ten, kdo jako první vypustí loď směrem k Alfě Kentauri. Pokud si počkáte, plně vaši loď dostavíte a vybavíte nejrůznějšími technologiemi, ta nakonec tu protivníkovu ve vesmíru předežene a vítězi se stanete právě vy. Obsahově nadupaný datadisk Beyond the Sword vyjde v červenci a bude stát jen 559 Kč.
zdroj: IGN, GameSpot

levis

Nejnovější články