2K se vrací k americkému fotbalu, ale nesmí konkurovat Maddenu
zdroj: tisková zpráva

2K se vrací k americkému fotbalu, ale nesmí konkurovat Maddenu

12. 3. 2020 7:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

EA je hlavním distributorem videoherní adaptace amerického fotbalu NFL už víc než 30 let. Na přelomu tisíciletí se našel jeden seriózní konkurent, vydavatel 2K, ale jeho licencovaná série vydržela jen do roku 2004. Tehdy si totiž EA ukořistila exkluzivní práva na simulační zpracování amerického fotbalu, která ostatně drží dodnes. 2K se přesto vrací ke své značce NFL, ale kdoví, jaké typy her pod ní vytvoří.

Obnovené partnerství mezi NFL a 2K potrvá několik let a umožňuje studiu vytvořit nespecifikovaný počet her. Nejdůležitější je ale věta, že musí jít o „nesimulační fotbalové hry“, čímž se okamžitě vylučuje možnost konkurovat zavedenému Maddenu, jehož poslední ročník je podle EA tím vůbec nejúspěšnějším v historii.

EA dříve měla exkluzivní práva i na arkádová a manažerská zpracování, ale zjevně o ně v průběhu let přišla. 2K tedy může stvořit méně vážnou formu amerického fotbalu, ale nabízí se i nějaký druh manažerské strategie. Záleží pouze na tom, jak je v právních kruzích chápaný termín „simulace“.

2K má zkušenosti s nevážně pojatými sportovními hrami a nové NFL by mohlo vypadat třeba jako NBA 2K Playgrounds 2. První licencované hry začnou vycházet ve fiskálním roce 2022, což znamená nejdříve v dubnu roku 2021.

Zajímavé je, že 2K nemá práva na skutečné hráče, jen na loga a jména ligy a týmů. Jména hráčů se řeší separátně s NFL Player Association a společnost odmítla komentovat, zda hodlá shánět licenci i na ně.

Smlouva mezi EA a NFL končí začátkem roku 2022, ale vzhledem k popularitě Maddenu je prakticky nemyslitelné, že by se EA nebila za její prodloužení. Electronic Arts se ostatně ke konkurenční dohodě samo vyjádřili s tím, že jejich dohoda jim vždy umožňovala dělat kromě simulací i jiné druhy her. Uvidíme, s čím v budoucnu přijde 2K.

Nejnovější články