Abandon Ship připomíná FTL ze zlatého věku plachetnic
zdroj: Vlastní foto autora

Abandon Ship připomíná FTL ze zlatého věku plachetnic

4. 11. 2016 12:03 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Ačkoliv FTL – Faster Than Light svůj svébytný žánr nevybudovala, rozhodně jej zpopularizovala. Mix strategie, RPG a manažerské hry s rouge-like prvky je velmi návykový a jde aplikovat na mnoho světů a také forem zpracování. Důkazem je třeba oznámená Abandon Ship, která pracuje s velmi podobnou myšlenkou, ale zasazuje ji místo vesmíru na moře, kde se proháníte se svou válečnou plachetnicí. Bohužel, na reálný svět a hašteření koloniálních mocností zapomeňte, tady se opět vydáte do fantaskního prostředí.

Hlavní osobou Abandon Ship je kapitán. Dokud žije ten, pokračuje vaše hra. To, že vám zničili loď ještě nic neznamená, pořád si můžete pořídit novou a vydat se na divoká moře vstříc novým bitvám a objevům. Samozřejmě, nejspíš budete potřebovat novou posádku, protože smrt vašich námořníků je permanentní a pokud jste měli rádi starého Billyho s jednou nohou, měli jste mu vysvětlit, že se musí před kartáčem schovat, ne mu mávat.

Nutno říct, že tvůrci z pětičlenného studia Fireside nebyli co do popisu hry moc sdílní. Svět je procedurálně generovaný a velmi často narazíte na souboj s jinou lodí v rámci náhodného setkání. Hovoří o nutnosti manévrovat a přestřílet soupeře, ale první záběry ukazují celkem schematický boj, kde se vyměňují salvy mezi dvěma loděmi a případně dojde na abordáž.

zdroj: Archiv

Ne, že by snad ony záběry vypadaly špatně. Samotná loď je příjemně detailní a působí, že na vodě sedí a samotné prostředí vypadá dobře, ať už jde o tyrkysové karibské vody a nebo temně modré hlubiny, z nichž vaši kocábku obejmou chapadla krakena.

RPG prvky by neměly spočívat jen ve vybavování lodi a najímání posádky, ale také různých volbách, které mohou měnit průběh úkolů a nebo se k vám vrátit mnohem později ve formě pomoci či další hrozby. Na další inforamce si prostě budeme muset počkat. Abandon Ship vyjde v příštím roce a už má svou stránku na Steamu.

Nejnovější články