Activision Blizzard platí svým zaměstnankyním za sdílení zdravotního stavu
zdroj: tisková zpráva

Activision Blizzard platí svým zaměstnankyním za sdílení zdravotního stavu

11. 4. 2019 17:30 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Na mobilu dnes najdete nespočet pozoruhodných aplikací, mezi které se řadí i Ovia. Je určená převážně pro ženy, které v ní mohou zaznamenávat svou periodu, průběh těhotenství i sexuální aktivitu. Jde o sběrnici dat, ze které může čerpat kdokoliv, kdo se vytasí s odpovídající sumou. A to společnosti Activision Blizzard zřejmě nedělá problém.

Na úvod je důležité říct, že nikdo tyto ženy nenutí poskytovat třetím stranám své velice osobní údaje. Dělají to z čistě vlastního zájmu, aby se samy dozvěděly, zda je s jejich tělem něco v nepořádku. Nicméně užíváním této aplikace dávají souhlas s poskytováním svých dat zainteresovaným subjektům, i když naštěstí anonymně.

Této příležitosti se rozhodla využít společnost Activision Blizzard, která by ráda věděla víc o svých zaměstnancích. Aby přiměla ženskou část zaměstnanců k pravidelnému sdílení dat s aplikací, slibuje jim jako odměnu dárkové šeky v hodnotě jednoho dolaru na den. Tyto peníze pomohou novopečeným maminkám třeba s pokrytím výdajů na plínky.

Cílem aplikace je vytvořit největší databázi informací o ženském těle, čehož by měla využít a také údajně již využívají vědecká centra. Aplikace ženám dokonce pomáhá otěhotnět v případech, kdy se to ne a ne podařit.

Activision Blizzard tvrdí, že je zajímá zdravotní stav zaměstnanců, ale nezdráhá se ani zmínit druhý a asi i důležitější důvod sběru dat – ušetření. Společnost díky datům dokáže lépe pracovat s výdaji na zdravotní podporu, může včas reagovat na zhoršující se stav zaměstnanců. Údajně díky této službě ušetří přes 27 tisíc korun za každého zaměstnance za rok.

Společnost si samozřejmě přeje, aby její zaměstnanci byli zdraví, aby i jejich potomci byli zdraví, protože jedině takto spokojení jedinci v práci předvádí adekvátní výkony. Když se schyluje k problematickému těhotenství, zaměstnanec je myšlenkami někde úplně jinde, tudíž neefektivní.

Je otázka, jak takové případy Activision Blizzard řeší. Zakročí včas s finanční injekcí a pomůže svým zaměstnancům, nebo se jich radši rovnou zbaví? Tyto obavy nejsou z mé hlavy, mají je sami zaměstnanci, po kterých se chce (ale nevyžaduje), aby sdíleli své informace. V konečném důsledku je to jen a pouze jejich rozhodnutí. A pořád je asi lepší zaměstnavatel, který se stará, než kterému jste úplně putna.

Nejnovější články