Adventura Blade Runner vychází poprvé v historii digitálně
zdroj: tisková zpráva

Adventura Blade Runner vychází poprvé v historii digitálně

18. 12. 2019 10:21 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Už sice nemáme listopad, takže se případ detektiva Ricka Deckarda kdesi v Los Angeles zřejmě odehrál v tichosti a bez povšimnutí, zprávy kolem kyberpunkové kultovky ale ještě nekončí. Klasická adventura Blade Runner od Westwood Studios se totiž poprvé od vydání objevila na pultu digitálního obchodu a za těch 22 let musela překonat nejednu překážku.

Westwood Studios nestojí jen za legendárními strategiemi jako Dune 2 nebo sérií Command & Conquer, z jejich dílny ale pocházejí také neméně kvalitní point-and-click adventury. Kupříkladu právě propíraný Blade Runner z roku 1997, jehož pohodlnému hraní dosud bránilo hned několik okolností. Jeho zdrojový kód se totiž ztratil během stěhování studia v roce 2003, takže jediný způsob, jak si ho obstarat, byl z vzácných fyzických kopií. Anebo pirátsky. A ještě vynaložit úsilí a rozběhat ho na moderním operačním systému.

Ještě větší úsilí ale museli vynakládat tvůrci emulátoru ScummVM, kteří s herním enginem Blade Runnera strávili osm dlouhých let plných reverzního inženýrství. Hratelnou betaverzi uvolnili letos v létě a po úspěšném testu se dohodli s majitelem licence Alcon Interactive, takže si vynikající adventuru můžete konečně legálně a bez DRM pořídit na GOGu.

zdroj: Archiv

Konec dobrý, všechno dobré. Tedy ten váš dobrý být nemusí – na poměry her z roku 1997 se příběh Blade Runnera překvapivě hodně větví, a dokonce obsahuje prvky náhody. Probíhá paralelně s tím filmovým a hrajete v něm za jiného detektiva, Raye McCoye. I jeho úkolem je lovit rebelující replikanty, pokud je tedy dokážete identifikovat. Právě lidskost je totiž proměnnou, která se s každým průchodem mění. Voxelová grafika sice nezestárla úplně nejlíp, ale atmosféru upršeného Los Angeles zachycuje pořád stejně parádně.

Každopádně se můžete setkat s některými postavami z filmové předlohy, vyzkoušet se Voight-Kampffovým testem anebo si třeba jen trochu poplakat v dešti za poslechu zrekonstruovaného původního soundtracku. A konečně vidět věci, kterým by oni, lidé, nevěřili.

Nejnovější články