Americká divočina The Trail od Petera Molyneuxe míří na Steam
zdroj: tisková zpráva

Americká divočina The Trail od Petera Molyneuxe míří na Steam

15. 7. 2017 9:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Mobilní hra The Trail pro iOS a Android je velice příjemná zábava, jak vám dosvědčí Petr nebo desítky tisíc hráčů, které jí na App Store a Google Play nadělily pozitivní hodnocení. Jde o relaxační procházku Novým světem, při níž sbíráte a vyrábíte předměty, plníte drobné úkoly a snažíte se dostat do vytouženého městečka Eden Falls. Její vylepšená verze tohle léto vyjde na Steamu s patnáctidolarovou cenovkou a názvem The Trail: Frontier Challenge.

Za projektem stojí studio 22cans pod vedením legendárního, ale velice kontroverzního designéra Petera Molyneuxe, tvůrce Black and White, Populous či Dungeon Keeper. Ten si úspěšnou mobilní hrou aspoň trochu napravil reputaci po katastrofálním vývoji strategie Godus a spin-offu Godus Wars, ale spousta hráčů mu všechny možné nesplněné sliby asi jen tak neodpustí. The Trail: Frontier Challenge se navíc bude muset vytasit se slušnou dávkou úprav, aby ospravedlnila svou cenovku, když její mobilní verzi si můžete zahrát zdarma.

Sám Molyneux o úpravách PC verze řekl: „Hratelnost je teď mnohem strategičtější. Hráči například budou muset zvážit, co s sebou chtějí tahat v batohu, protože to ovlivní, jak rychle a daleko můžou cestovat. Větší předměty jsou těžší a zpomalí vás, menší jsou lehčí, takže se pohybujete rychleji.“ A to všechno budete dělat ve světě plném dalších hráčů, s nimiž se můžete na potkat na cestě nebo posedět u táboráku. Tyhle interakce můžete omrknout v novém videu o The Trail… neboli traileru. 

zdroj: Archiv

Multiplayerová spolupráce či přátelské soupeření jsou důležitou součástí celého zážitku. Na stezce vás čekají závody a další výzvy, a když dorazíte do města, můžete si postavit domek a začít vydělávat peníze. Sami na to ovšem stačit nebudete. Ovládnete totiž jen jednu z pěti profesí – dřevorubce, lovce, kuchaře, krejčího nebo průzkumníka. O zbytek se postarají ostatní hráči tak, aby se vaše vesnička stala tou nejvěhlasnější široko daleko.

Kromě honby za baráčkem je zde ještě jeden důležitý prvek progrese, a tím je vizuální podoba vašeho avatara. S dostatečnou dávkou snahy se můžete procházet po světě jako pravý západní zálesák, pouštní objevitel, nebo třeba vyšňořený pirát. Svůj estetický vkus vtisknete i svému domečku pomocí nábytku a výzdoby. Zkrátka si užijete bezstarostnou, nepříliš náročnou cestu za americkým snem.

Je otázkou, zda se tahle klidná, odpočinková hratelnost, která je tak ideální pro občasné hraní na mobilním zařízení, hodí na PC, kde spousta lidí včetně mě preferuje poněkud větší tituly. To už si ale netroufnu odhadnout – v naší nominaci o nejlepší RPG loňského roku se koneckonců ocitla úžasně relaxační (i když zároveň, pravda, velice rozsáhlá) hra Stardew Valley. Nezbývá než si počkat na zatím neoznámené datum vydání.

Nejnovější články