Bývalí vývojáři z Lionheadu představili karetní hru Fable Fortune
zdroj: tisková zpráva

Bývalí vývojáři z Lionheadu představili karetní hru Fable Fortune

1. 6. 2016 12:55 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Studio Lionhead je mrtvé (viz článek). Nicméně, ne všechny jeho projekty jsou pohřbené, čehož důkazem je i titul Fable Fortune. Ten představilo nové studio Flaming Foul na Kickstarteru. Jde o karetní hru, která vychází ze světa Fable – Albionu. Nicméně asi víc, než principy samotné karetní hry, je zajímavá cesta, kudy se hra ubírala. Nejde totiž o nový projekt, ti samí vývojáři, kteří ji představili na Kickstarteru na ní totiž pracovali rok a půl ve studiích Lionhead.

Tým kolem Mika Westa pracoval v Lionheadu na Fable Fortune 18 měsíců jako na tajném, nikdy nepředstaveném projektu. Ve chvíli, kdy Microsoft studio zavřel se vývojáři rozhodli, že jsou příliš blízko dokončení, než aby nechali hru padnout. Sympatické je, že jim vyšel vstříc Microsoft, který stále vlastní práva na značku Fable a dovolil jim jít se hrou na Kickstarter a následně ji distribuovat.

Hlavní trio, které zformovalo studio Flaming Fowl je Mike West, který za 12 let v Lionheadu pracoval na všech hrách s Fable v názvu, Craig Oman, který byl v Lionheadu 7 let a pracoval jako výkonný producent Fable Anniversary a Marcus Lynn, který má za sebou také tucet let a kromě Fable her se podílel i na The Movies.

Nicméně ani fakt, že Microsoft odkývl jejich pokračující práci na Fortunes neznamenal, že má nově vytvořené studio dost peněz na dokončení vývoje. Proto na Kickstarteru žádají 250 tisíc liber, za které hru dostanou do fáze uzavřené bety, což by mělo být během pouhých dvou měsíců. Při vývoji navíc spojí své síly s dalším britským studiem Mediatonic, které si vybrali prý proto, že má zkušenosti s karetními hrami, ale osobně myslím, že hlavní přínos bude jejich zkušenost s tvorbou free-to-play modelů, který bude využívat i Fable Fortune.

Koncepčně není Fortune příliš výjimečnou karetní hrou. K dispozici bude osm hrdinů, kteří budou mít k dispozici stovky karet, z nichž stavíte balíčky. Hry probíhají formou duelů, byť součástí hry budou i kooperační mise, kdy s někým dalším čelíte nějakému bossovi, což silně evokuje podobné experimenty v rámci Tavern Brawlu v Hearthstone (který základními rysy hra velmi evokuje).

zdroj: Archiv

Zajímavě zní mechanika morálky, kdy se během kola bude skrze hraní karet a plnění úkolů váš hrdina měnit na zlého nebo hodného, tedy v kontextu tradičního prvku Fable série, přičemž příklon k jedné straně ovlivní některé jeho karty, které se přemění v jiné. Jako příklad je uvedený sir Gasket. Jeho schopnost v základu vyvolává celkem neschopné rolníky. Jakmile se přemění v hodného Gasketa, rolníci umí zvyšovat počet životů vašich dalších karet. Rolníci zlého Gasketa pak dávají zranění protivníkovým jednotkám.

Popravdě řečeno, právě tato schopnost měnit celý balíček a jeho zaměření skrze příklon k jedné straně morálky je to jediné, co Fable Fortune vyčleňuje ze standardu současné vlny karetních her, které jako jedinou cestu k úspěchu vidí napodobování až kopírování Hearthstone. Ano, vizuálně jsou karty krásně zpracované a hra bude využívat lore všech Fable her, takže si zahrajete i s hrdiny a padouchy jako Jack of Blades nebo sir Walter.

Ale z hlediska designu samotných pravidel vidím standardní rozložení, kdy jednotky mají sílu a počet životů, útočí na protivníkova hrdinu, čímž mu snižují životy, kouzla je mohou vylepšovat, jednotky mohou bránit svého hráče, některé něco udělají při seslání, jiné při smrti mohou se správnou schopností udělat něco jiného… Tohle už jsme viděli a ne jednou.

Uvidíme, zda bude stačit právě svět Albionu a zkušenost tvůrců hry k tomu, aby se hra na Kickstarteru zaplatila. Momentálně se počítá s PC verzí, následovala by pro Xbox One (PS4, nepřekvapivě, chybí) a pak i iOS a Android, ale to jen v případě většího finančního úspěchu v budoucnosti. Pokud máte universum Fable rádi, podívejte se na stránky projektu, třeba vás přesvědčí ke jeho podpoře.

Nejnovější články