Call of Duty: Black Ops 4 sází na znovuhratelnost a battle royale, kampaň chybí
zdroj: tisková zpráva

Call of Duty: Black Ops 4 sází na znovuhratelnost a battle royale, kampaň chybí

18. 5. 2018 11:52 | Novinky | autor: Adam Homola |

Spekulace a internetové drby se zase jednou ukázaly jako pravdivé. Call of Duty: Black Ops 4 nebude mít tradiční singleplayerovou kampaň a opravdu bude mít mód battle royale. Nové Call of Duty od studia Treyarch vyjde 12. října, bude se odehrávat v něčem, čemu můžeme říkat blízká budoucnost, ale na jetpacky, exoskelety, běhání po zdech a podobné sci-fi srandičky zapomeňte.

Hlavním tématem multiplayeru Call of Duty: Black Ops 4 bude, stejně jako v případě loňského Call of Duty: WWII, „boots on the ground“. Tedy žádné poletování. Nová hra se vydá přeci jen trochu realističtějším a uvěřitelným multiplayerovým směrem. Čtvrté Black Ops má být také špinavější, taktičtější, týmovější a především „nejhlubší a nejznovuhratelnejší“ Black Ops vůbec.

Vzhledem k historii série jde o odvážné tvrzení, nicméně tvůrci ho obratem dokazují řadou nových systémů. Velkým motivem tradičního multiplayeru Call of Duty: Black Ops 4 je vedle boots on the ground také Guns Up. Tedy možnost bez omezení střílet i během vykonávání jiných činností: házení granátů, používání přitahovacího háku a jiných předmětů.

Multiplayer by tak měl být tradičně rychlý a plynulý, jen s ještě o fous větší taktickou hloubkou a řadou nových možností, které nemají být na úkor oblíbené svižnosti série. Jednou z nových taktických možností je například upravený systém léčení. Automatické doplňování zdraví šlo z kola ven a léčení je nyní na vás, respektive na separátním tlačítku.

zdroj: Archiv

Léčení tak připomíná například to z Far Cry, kdy jednoduše aktivujete jakousi futuristickou injekci, která vám zdraví doplní. Jednoduchý a dobře známý systém, který ale do Call of Duty přidá prvek riskování – můžete totiž zkusit štěstí a jít se zlomkem života do další potyčky, nebo se můžete naopak stáhnout a vyléčit se. Vzdáleně to tak připomíná přebíjení zbraně, jen tady hazardujete se svým životem a nemusí se vám to vyplatit.

Tvůrci se také pochlubili přepracováním všech zbraní a systémů s nimi spojených (např. zpětný ráz či zvuky), kdy na zbraních udělali v Black Ops 4 údajně víc práce než ve všech předchozích Black Ops dohromady. Každá zbraň má navíc svůj vlastní set unikátních přídavných doplňků a věcí, které na ni můžete navěsit a tím si upravit její vzhled i funkce. Možnosti úprav zbraní mají být nejbohatší v historii celého Black Ops.

Nově do multiplayeru přibude také Fog of War na minimapě, což zase hraje do karet některým Specialistům. Black Ops 4 sice nabídne vytváření vlastních tříd skrze ověřený systém Pick 10, ale jedním z hlavních multiplayerových taháků budou právě Specialisté.

zdroj: Archiv

Ty si můžete pamatovat z předchozího Black Ops a někteří staří známí se vrací, zatímco ostatní budou úplně noví. Kolem Specialistů se bude točit i jakási příběhová složka multiplayeru, u níž ale zatím stále pořádně neznáme formu ani hloubku. Nicméně do Specialistů se nové Black Ops opře ještě mnohem více než kterékoliv předchozí, až to skoro zavání pokukováním po subžánru hero shooter.

To určitě není na škodu, navíc si pořád budete moct vyladit svoji vlastní třídu skrze tunu možností. Dlouholetí fanoušci série se tak nemusí obávat, že by tady Treyarch opisoval třeba od Blizzardu a jeho Overwatche.

Obzvláště kompetitivní hráči pak uvítají návrat League Play.

Zombies

Druhou velkou součástí Call of Duty: Black Ops 4 budou dobře známí zombíci. Ti v nové hře vyfasují zcela nové univerzum, nové postavy (Scarlet, Bruno, Diego, Shaw) a hned tři plnohodnotné a velké kampaně: IX, Voyage of Despair a Blood of the Dead.

S novými postavami a prostředím se pojí také nové zbraně, možnosti i noví nepřátelé. Treyarch tvrdí, že letošní zombíci budou ti doposud nejpropracovanější a že nabídnou hned v den vydání největší porci obsahu, jakou kdy zombíci v den vydání nabídli. Chybět tu nemají ani nové systémy pro vytváření a plnění komunitních výzev, sociální systémy pro propojování hráčů a další novoty, které tvůrci teprve představí.

zdroj: Archiv

Zdejší zombíci jsou možná i ti nejodvážnější, jaké si vůbec tvůrci dovolili udělat. Hned v den vydání se s nimi totiž vydáte do vězení, na Titanic nebo do starověké gladiátorské arény. Nepochybně trhlé, ale na druhou stranu je fajn vidět odvahu a snahu tvůrců s dlouholetým módem něco udělat a nebát se experimentovat.

Nejpodivnější a nejodvážnější kampaní zombíků je IX, tedy přesun do starověkého Říma, kde se zombíkům postavíte v kůži gladiátorů. To znamená žádné střelné zbraně, granáty a podobné moderní vymoženosti. Namísto toho se budete ohánět meči, palcáty, štíty a dalšími dobovými zbraněmi.

Podobně odvážně působí i Voyage of Despair, která v traileru začíná jako docela sympatická dobová heistovka, jen aby se zvrtla v divokou zombie střelnici zasazenou na Titanic těsně před potopením. Trailer navíc končí těsně před nárazem na ledovec, a tak je možné, že se bude během hraní měnit i mapa samotná? To zjistíme už brzy.

zdroj: Archiv

Třetí a poslední kampaní, kterou si hned při vydání Black Ops 4 zahrajete, je Blood of the Dead. Ta se odehrává ve vězení a přiznaně se inspiruje oblíbenou zombie mapou z Black Ops II zasazenou na Alcatraz.

Zombies letos přihodí ještě nové tutorialy a mód Zombie Rush, specificky šitý na míru novým a nezkušeným hráčům. Veteráni zase uvítají možnost nastavit si obtížnost. Call of Duty se už řadu let chová po vzoru “hra jako služba” a zombíci nejsou výjimkou. Letos se budou rozšiřovat skrze tzv. Callings, tedy pravidelné aktualizace plné časově omezených výzev, sezónního obsahu a dalších, zatím blíže nespecifikovaných překvapení.

Tvůrci šli dokonce ještě o krok dál a připravují nový Mutation System, skrze který si budete moct vyladit a nastavit stovky různých možností. Od rychlosti zombíků, přes poškození zbraní, až po různé schopnosti. Mnoho detailů k Mutation System vývojáři sice neprozradili, ale vzdáleně to připomíná něco jako nedávno představené cheatování v Assassin’s Creed Origins.

zdroj: Archiv

Dalším krokem vstříc casual publiku je možnost hrát zombíky s boty místo skutečných hráčů.

Blackout

Nedávné spekulace o absenci kampaně a přítomnosti režimu battle royale se ukázaly být pravdivé, a tak se můžete začít pomalu připravovat na zbrusu nový mód Blackout. Zdejší variace na battle royale se má odehrávat na nepřekvapivě té největší mapě, jaká kdy byla v historii série vytvořena, ovšem zatím pro neznámý počet hráčů.

Nová mapa má být 1500x větší než Nuketown, což není vzhledem k velikosti populární multiplayerové mapy nijak ohromující číslo. Tvůrci toho o Blackout zase tolik neřekli, byť naznačili, že si v jejich battle royale užijete vozidla na souši, na vodě i ve vzduchu a těšit se můžete i na plejádu starých známých postav.

Namísto nových hrdinů se do Blackout dostanou snad všechny možné postavy z celé série Black Ops. Tvůrci sáhli dokonce i po částech starých map z kampaní, multiplayerů i zombíků a nezapomněli ani na všechny příslušné zbraně, předměty a vozidla. Blackout bude jednoduše jakýmsi slepencem či best of Black Ops.

zdroj: Archiv

Treyarch se dušuje, že Blackout se bude moct pochlubit typickou rychlou a plynulou hratelností Call of Duty, kdy se můžete spolehnout na odladěné systémy a roky prověřený zábavný gunplay. Do toho si ale přidejte ještě pro battle royale typické hledání a sbírání věcí, novou taktickou hratelnost a soupeření o to, kdo přežije jako poslední.

Blackout si budete moct zahrát sami nebo v týmech a defenzivní hráči se mohou těšit na pokládání pastí, které například ve Fortnite jsou, ale v PUBG byste je hledali marně. Chybět nemají ani dobře známá dálkově ovládaná autíčka...

Call of Duty: Black Ops 4 tak sice letos přišlo vůbec poprvé (v rámci hlavní série) o příběhovou kampaň, ale tvůrci to chtějí vyvážit jak novým módem Blackout, tak očividnou snahou o hlubší a propracovnější multiplayer snad po všech stránkách.

Alespoň tak se na základě prvních informací nové Call of Duty tváří. Další várku informací dostaneme nejpozději za pár týdnů na E3, kde by se mělo Black Ops 4 ukázat na pódiu Sony.

Nejnovější články