Chystá se velký návrat! Microsoft oznámil Age of Empires IV od studia Relic
zdroj: Microsoft

Chystá se velký návrat! Microsoft oznámil Age of Empires IV od studia Relic

22. 8. 2017 11:05 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Pane jo. Tak tohle jsem tedy opravdu nečekal. Na letošní E3 jsem se na malou chvíli odvážil doufat, a odměnou mi bylo jen zlomené srdce (a Age of Empires: Definitive Edition). Ale celé to byl jenom krutý trik ze strany Microsoftu. Hráli si se mnou jako kočka s myší. Počkali si totiž na Gamescom – na Gamescom! – aby oznámili to, co jsem tak toužebně vyhlížel. To, po čem prahla celá armáda strategických fanoušků. A ještě si při té příležitosti vypůjčili Tywina Lannistera. Dámy a pánové, přivítejte spolu se mnou Age of Empires IV!

Kromě malovaného traileru podloženého vypravěčským umem Charlese Dance toho o hře zatím moc nevíme, tedy kromě jedné důležité skutečnosti – pod patronátem Microsoftu se o vývoj postará studio Relic Entertainment, opravdoví strategičtí mistři. V životopise mají legendární kousky typu Company of Heroes, Warhammer 40k: Dawn of War, Homeworld… Myslím, že Age of Empires snad ani nemůže být v lepších rukou, a v Microsoftu to určitě moc dobře vědí – však si služby Relicu, vlastněného společností Sega, určitě museli bohatě zaplatit.

Ale teď k traileru. Ten toho napoví pramálo i těm nejbystřejším pozorovatelům. Dokonce se z něj těžko odhaduje aspoň éra, do níž bude chystaná hra zasazena. Jednička se odehrávala v antickém světě, dvojka se přesunula do středověku, trojka se pustila do koloniálního dobrodružství, a čtyřka ve svém propagačním videu předvádí všechna zmíněná období.

zdroj: Archiv

Řeky vystřídají Římané, na něž navážou křižáci. Po nich se v záběru vyloupne conquistador, následovaný portugalským námořníkem a domorodci, kteří v kánoích připlouvají k evropské, pravděpodobně objevitelské lodi. Rázem se ocitáme v pralese mezi americkými Indiány, pak vidíme Španěly dobyté domorodé město. Poté na scénu vycválají Apačové na svých mustanzích, ale neohřejí se tam dlouho, protože je nahradí britští červenokabátníci. A nakonec na nás vykoukne samuraj.

Co si z toho odnést? Asi to, že nejmoudřejší bude počkat na oficiální vyjádření, protože tenhle trailer akorát zavdává podnět k divokým spekulacím. Že bychom se v rámci jedné hry propracovali od falangy až k mušketám? Nebo by bylo lepší poslechnout vypravěčova poslední slova: „Nastává nový věk“? Relic si jako svou inspiraci klidně mohl vybrat mnohem modernější dobu, například napoleonské války! Anebo je to celé prostě jen hezké video sloužící k vybičování fanouškovského očekávání, a v tom případě absolutně nemá smysl tady něco vymýšlet.

Osobně bych spíš uvítal, kdyby se čtyřka opět podívala do středověku – koloniální aférky známé z minulého dílu mi až tak moc nesedly. Ale když tak nad tím přemýšlím, v konečném důsledku je mi to vlastně docela jedno. Hlavní je to, že navzdory pesimistickým prognózám realtimové strategie stále ještě neumírají, a jedna z největších značek v historii žánru se vrací pod dohledem extrémně talentovaného studia. Teď nezbývá než doufat, že se s podobným oznámením v dohledné době vytasí i Blizzard. Age of Empires IV a Warcraft IV? Tak přitažlivou dvojici čtyřek byste nenašli ani v Tomb Raideru. 

Nejnovější články