Conan Exiles má být survival RPG na způsob Rust - early access začne v létě
zdroj: tisková zpráva

Conan Exiles má být survival RPG na způsob Rust - early access začne v létě

28. 1. 2016 16:32 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Když mi Petr řekl, že Funcom oznámil nového Conana, nadšením mi vyskočil tlak do nebezpečných hodnot. A čím více jsem si o hře četl, tím stabilněji se v těchto hodnotách držel – ale tentokrát už ne z nadšení, ale spíš z naštvání. Conan Exiles totiž rozhodně nepůsobí jako hra, do níž by se fanoušci drsného Cimmeřana zamilovali na první pohled.

Ať už si pod novou hrou s Conanem představujete jakýkoliv žánr, vsadím se, že na chvostu vaší osobní tipovačky se drží multiplayerový sandboxový survival. Právě tím má ale Conan Exiles být. Nehrajete za hlavního hrdinu, ale za jednoho z mnoha vyhnanců, kteří byli vysazeni na pobřeží. Odtud vede cesta jen do písčitých skalisek, kde musíte, slovy tiskové zprávy, přežít, budovat a nakonec i dominovat svému území.

Conan zemědělec

Nejdříve se musíte postarat o sebe, proto budete pěstovat na kouscích úrodné půdy obilí, lovit zvířata na jídlo a shromažďovat suroviny na výrobu předmětů. Vybudujete si přístřešek, začnete objevovat svět, případně se sdružovat s jinými hráči a začnete zakládat osady, pevnosti a samozřejmě dojde i na střety s jinými skupinami hráčů i jednotlivci. A zajatce pak můžete obětovat na oltáři rozličných bohů.

Důležitou složkou bude samozřejmě boj, který je dle tvůrců rychlý, brutální a krvavý. K dispozici budou privátní i veřejné servery a pro milovníky samoty i mód pro jednoho hráče. A já přemýšlím, koho ve Funcomu napadlo, že využijí licenci Conana na vytvoření generického klonu Rust, respektive DayZ. Právě při použití tohoto žánru totiž absolutně zanikne to, co tvoří Conanovo universum výjimečným.

A kde je ten Conanův svět?

Kde v Conan Exiles naleznete barvité kultury, uhrančivá exotická města, střety národů až civilizací? Kde se v survivalu v bezejmenném kousku země najde prostor na mystické kulty, dávné legendy, ikonické protivníky i svérázné společníky? Když uslyším výraz „Conanův svět,“ představím si dobrodružství v Nemedii, výpravu na území divokých Piktů, korzárské nájezdy na Stygii, zkoumání čarodějovy věže v Zamoře... Ne osazování políček, nahánění králíků a válečné manévry v podobě jedné hráčské vísky, která jde vyrabovat jinou.

V tuto chvíli o Conan Exiles víme málo, ani oficiální stránky nejsou příliš sdílné. Třeba se časem ukáže, že herní svět je mnohem bohatší na conanovské příběhy, že v něm vystoupí Howardovo lore obklopující Hyborii. Třeba se hra v tomto alespoň přiblíží Age of Conan. Nicméně pečlivé vyhýbání se jakékoliv zmínce o RPG či příběhu a zdůrazňování prvků módních survival her silně naznačují, že jde spíš o pokus obalit další klon Rustu do známé značky, jakkoliv to je nesmyslné.

Šanci vyvrátit má podezření bude mít Conan Exiles v létě, kdy vyjde early access verze na Steamu. Hotová hra pak vedle PC vyjde i na PS4 a Xbox One.

zdroj: Archiv

Nejnovější články