Datadisk Jade Dragon přinese do Crusader Kings II mocnou Čínu
zdroj: tisková zpráva

Datadisk Jade Dragon přinese do Crusader Kings II mocnou Čínu

25. 8. 2017 11:35 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Středověká sága Crusader Kings II se dále rozrůstá, tentokrát v datadiskem Jade Dragon, který do hry zakomponuje lokální a skoro i globální supervelmoc – Čínu. Jen tak trochu jiným způsobem, než byste čekali. Za Čínu nepůjde hrát a ve hře bude vystupovat jako mocný soused na východě, který hraje důležitou politickou a ekonomickou roli a přináší řadu dalších herních možností.

Jelikož Čína disponuje obrovskou mocí a lidským potenciálem, do hry se promítne jako mocnost, jíž se asi budete snažit zalíbit. Samozřejmě nejaktuálnější to bude pro státy na východě mapy, ale kdo říká, že se vliv Číny nemůže dostat až do Evropy. Ostatně, výpravy slavného admirála Čeng Che disponovaly silou, která by dala zabrat leckterému evropskému státu…

To může být i důvod, proč Čína není jako hratelný národ. Pokud by byly mapy propojené, asi by nebyl takový problém utlouct většinu konkurence čepicemi. A hrát jen čínskou vnitřní politiku, případně ještě okolní státy asi nezní tak atraktivně. I když já bych zakomponování Japonska, Číny, Koreje, Mongolů apod zakomponoval. Ale to je spíš už záležitost Europa Universalis IV, kde přímo vyšel datadisk Mandate of Heaven.

zdroj: Archiv

V Jade Dragon tak do hry přibude několik prvků. Prvním z nich je China Screen, tedy speciální menu, které se objeví nejspíš po prvním kontaktu s Čínou. V něm najdete požadavky a přání čínského císaře. Mezi ta hlavní bude udělat z vás vazalský stát, nicméně vaše čínská tabulka vám ukáže, kdy je císařova moc slabá, což může být dobrý okamžik pro oficiální odtržení. Počítejte s tím, že moc Číny se promítne skrze generály a jejich armády na vašich hranicích. Pokud vás jako vazala někdo napadne, asi můžete počítat s jejich pomocí a pokud budete neposlušní… začněte zbrojit.

Dalším prvkem, který se může objevit, jsou vyhoštění a nebo prostě nespokojení čínští princové, kteří se na západ vydávají za slávou, dobrodružstvím i bohatstvím. Jakou roli přesně budou hrát zatím není jasné. Nový systém Hedvábné stezky vám umožní těžit z obchodu a samozřejmě čím je Čína stabilnější, tím větší zisky budou. Stejně tak se k vám mohou dostat mocné čínské artefakty.

Je jasné, že pokud hrajete výhradně za vládce z britských ostrovů a nebo prostě Evropy, Jade Dragon pro vás nemusí mít tak velký význam – i když jakmile si zřídíte třeba křižácké království, rázem jste mnohem blíž možnému vlivu. Jade Dragon je tak typickým příkladem datadisku pro Crusader Kings II, který nemusíte mít za každou cenu. Smysl bude mít spíše pro ty, kteří mají šanci na větší kontakt s Čínou. Zároveň ale hra bude obsahovat osm nových casus belli. Jako obvykle, kdy Jade Draon vyjde zatím nevíme, kromě obligátního paradoxovského „brzy“.

Nejnovější články