Discord chystá vlastní obchod, předplatné s hrami a jejich financování
zdroj: tisková zpráva

Discord chystá vlastní obchod, předplatné s hrami a jejich financování

11. 8. 2018 8:50 | Novinky | autor: Adam Homola |

Discord nezahálí a pouští se do velice ambiciózních plánů. Služba známá především díky hlasovému i textovému chatu rozjede svůj vlastní obchod s videohrami. Nejdřív jen pro zhruba padesát tisíc kanadských předplatitelů Discord Nitro, časem samozřejmě pro všechny. Kanadským testerům a následně všem tak na domovské stránce Discordu přibude záložka Store, kde si budou moct procházet a následně i kupovat hry.

Tvůrci Discordu kladou velký důraz na fakt, že nepůjde o ekvivalent Steamu, kde jsou brány otevřené prakticky všem a kdy je výsledkem spíš nepřehledný zmatek. Zdejší obchod má být pravým opakem a svou filozofií se bude blížit spíše principům GOG než Steamu.

Ve výsledku tedy půjde o velmi omezenou a přísně (a především ručně) vybranou nabídku kvalitních herních titulů. Mezi nimi najdete ze začátku aktuální indie hry, či mírně starší středně velké či regulérně velké tituly. Za všechny by přitom tamní editoři dali ruku do ohně a první nástřel titulů jim dává za pravdu.

Na Discord Store totiž najdete například Frostpunk, Pillars of Eternity II, Hollow Knight, Into the Breach, Dead Cells, Banner Saga 3 apod. Tedy samé skvělé hry, u kterých jednoduše nemůžete šlápnout vedle – respektive nemusí vám sice sednout žánrem či stylem, ale kvality mají na rozdávání. Jedinou výjmkou je This is the Police 2, která zase tak úžasná není.

discord zdroj: tisková zpráva

Výše zmíněné tituly budou k mání v pro všechny uživatele Discordu, zatímco předplatitelé Discord Nitro se dostanou ještě navíc k System Shock Enhanced Edition, De Blob, Darksiders: Warmastered Edition, Saints Row: The Third, Metro: Last Light Redux, Super Meat Boy a dalším. V tomto případě půjde o systém podobný Game Pass od Microsoftu či Origin Access Premier od EA, kdy předplatitelé Discord Nitro mohou hrát v rámci svého předplatného speciální výběr her bez omezení a dle libosti.

Cílem Discordu je, aby celý Store působil skoro až „rodinným“ a příjemným dojmem, kdy vy jako zákazník víte, že tamnímu výběru prostě můžete věřit. Že si můžete koupit cokoliv a budete se bavit, že se nebudete topit v moři zaměnitelných hříček a že to má smysl. Tedy podobně jako se to do jisté míry děje dlouhodobě na polském GOG.

Nejdřív u nás, pak jinde

Discord zavádí také poměrně zajímavou iniciativu First on Discord, v rámci, které najdete na tamním Store hry, kterým Discord pomůže po finanční stránce na svět. A jak už název napovídá, hry, které vyjdou v rámci programu First on Discord, neseženete prvních 90 dnů nikde jinde.

Po uplynutí tříměsíční lhůty se pak vývojářům uvolní ruce a mohou si svůj nový titul začít prodávat skrze libovolný virtuální či kamenný krám. Do jaké míry chce Discord nezávislé hry podporovat, kolik peněz na to vyčlení a jak to bude celé fungovat, zatím nevíme, ale o prvních vlaštovkách bychom se měli dozvědět už brzy.

Tříměsíční exkluzivita pro jednoho jediného obchodníka nezní nijak drsně, obzvláště v případě, kdy v tom bude mít daný obchodník peníze a hře tak trochu pomůže na svět. Víc, než co jiného je ale First on Discord potřeba vidět v praxi a sledovat, kteří vývojáři s jakými tituly přijdou a finanční podpory Discordu využijí.

discord zdroj: tisková zpráva

Univerzální knihovna

Tím ale v představování novinek Discord nekončí a v aktuálním blog postu najdete ještě jednu, do budoucna potenciálně velkou věc. Universal Library, která také jménem neklame a ve dvouslovném názvu docela jasně popisuje o co půjde.

Universal Library jednoduše unifikuje všechny vaše hry pod jednu střechu, odkud je můžete pohodlně spouštět – bez ohledu na to jakého vlastního klienta či platformu ta která hra používá a vyžaduje. Discord to pozná a po kliknutí na tlačítko „Play“ spustí jak potřebného klienta, tak hru samotnou.

V takovém případě pak nemusíte moc řešit že třeba Fallout 76 nakonec nebude na Steamu. Samozřejmě si pořád musíte sami stáhnout a nainstalovat Bethesda.net a v rámci Bethesda.net pak koupit, stáhnout a nainstalovat Fallout 76. Pak už ale teoreticky netřeba nic dělat a jen klikat na „Play“ v Discordu, který se už o všechno ostatní postará.

discord zdroj: tisková zpráva

Pochopitelně že nejde o nic revolučního, něco podobného funguje i na Steamu, kde si můžete svoji knihovnu ručně rozšířit o tituly, které na Steamu nenajdete. Novinkou ostatně není ani investice obchodníka či prodejce chcete-li do vývoje her, viz například obchodní řetězec GameStop a jejich vydavatelský brand GameTrust, kterému může za svoji existenci poděkovat povedená Song of the Deep (recenze).

Discord se tak pouští do hodně zajímavých a ambiciózních vod. Na jedné straně spouští svůj vlastní obchod a formu předplatného her, na straně druhé chce pomocí Universal Library všechno unifikovat pod svá křídla a nabídnout hráčům pohodlí, o které právě díky řadě separátních obchodních platforem přichází.

Přesto všechno tvůrci Discordu své dlouhodobé fanoušky a uživatele ujišťují o tom, že hlasový i textový chat jsou pro firmu i nadále prioritou číslo jedna a že obě formy chatu budou i nadále vyvíjet a zlepšovat. Stejně jako někteří další ale pochopili, že nestačí mít jen „obyčejný“ chat, že nesmí jen přešlapovat na místě a musí se posouvat kupředu.

Nejnovější články