Dota 2 ulehčuje život nováčkům. Čekají je vybraní hrdinové a přátelští spoluhráči
zdroj: tisková zpráva

Dota 2 ulehčuje život nováčkům. Čekají je vybraní hrdinové a přátelští spoluhráči

1. 8. 2017 15:20 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Ponořit se do dravé řeky zaběhlé kompetitivní komunity může být dost strašidelná zkušenost. Je potřeba naučit se pravidla, honem začít rozpoznávat efektivní strategie a doufat, že po vás během vašich nováčkovských měsíců ostatní hráči nebudou plivat příliš koncentrovanou dávku kyseliny. Dota 2 se v novém updatu snaží první krůčky v říši tří lajn co nejvíc usnadnit. Zkouší to útokem ze dvou stran – jednak omezením hratelných hrdinů, jednak upraveným matchmakingem.

Aby se nováčci necítili přehlcení, během prvních 25 zápasů budou mít přístup pouze ke dvacítce pečlivě vybraných hrdinů. Vývojáři věří, že tahle speciální selekce reprezentuje postavy, jež je nejsnazší pochopit a užít si je, aniž by na to člověk musel být zrovna velmistr. Zároveň od nich můžete čekat dostatečnou variabilitu na to, aby se hráč něco naučil o různých herních stylech.

Možná ještě důležitější je sociální aspekt hry, alespoň pro všechny, kdo nejsou schopní jen tak ignorovat spamující chatové zuřivce. Dota 2 v žádném případě není jednoduchá hra, a začátečník v ní může udělat stovku malých chyb za zápas, aniž by si to vůbec uvědomil. Neustálé umírání a narůstající počet porážek jsou ale trestem samy o sobě, a zprávy typu „jsi k ničemu, táhni hrát CoD, ty nulo“ jsou jen přisypáváním soli do otevřených ran.

Nováčci tak budou při svých prvních zápasech přednostně zařazováni k hráčům s dobrým chováním (měřeným pomocí „behavior score“). S trochou štěstí by se tak mohli dočkat spíš konstruktivních rad než osobních útoků, aspoň do té doby, než pod nohama ucítí trošičku pevnější půdu. Samozřejmě je otázka, jaký vliv bude přátelskost na matchmaking ve skutečnosti mít, když především potřebujete zajistit, aby spolu hráli podobně zkušení hráči.

No, jsem si jistý, že to ve Valve mají promyšlené. Update je v provozu už několik dní, takže vám nic nebrání do hry vskočit a na vlastní kůži si nově upravenou cestičku růžovým sadem vyzkoušet.

Nejnovější články