Dragon Age: Inquisition u nás vyjde 9. října a bez češtiny
zdroj: tisková zpráva

Dragon Age: Inquisition u nás vyjde 9. října a bez češtiny

23. 4. 2014 12:48 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Přestože ABC Data a Electronic Arts svorně tvrdí, že hodlají hry od EA vydávat v ČR a SR lokalizované, hned první titul v rámci nové spolupráce obou firem u nás vyjde bez českých titulků a samozřejmě i bez dabingu. Řeč je o RPG Dragon Age: Inquisition, které v ČR a SR vyjde 9. října tohoto roku, ne tedy 7. října, jak uváděla včerejší tisková zpráva, platná pro jiné trhy. Je však třeba dodat, že lokalizovaný byl z Dragon Age her pouze první díl, dvojka u nás původně vyšla rovněž jen v angličtině, jakkoli pro ni existuje čeština neoficiální.

Produktový manažer EA Grzegorz Pocztarski na náš dotaz ohledně lokalizace budoucích titulů od EA do češtiny včera odpověděl méně nadšeně než nedávno zástupkyně ABC Data: „Předpokládám, že víte jak je lokalizace komplexní úkol. Českému zákazníkovi chceme samozřejmě vyhovět, ale nemůžu v tuto chvíli nabídnout seznam her, které budeme lokalizovat, protože právě na tom ještě pracujeme. Rovněž je třeba vzít v potaz, že nedávno proběhly změny v regionální distribuci, což bude mít na proces lokalizace her jistý dopad.“

Jakkoli slova zástupce EA zní spíše neutrálně a je z nich patrná snaha nic neslibovat, lze stále počítat s tím, že hry v sériích The Sims, Battlefield či FIFA budou nadále vycházet v češtině. Proč? Protože se to EA vyplatí. Zároveň si lze tímto způsobem vysvětlit, proč Dragon Age: Inquisition nebude dostupná s oficiální češtinou. EA si myslí, že se jí to nevyplatí. Jde samozřejmě o odhad, ale podpořený interními statistikami.

Kdyby se případná česká verze měla prodávat výrazně lépe než hra bez češtiny, EA by s lokalizací neváhala, stejně jako u jiných titulů. Zároveň z toho plyne, že EA řeší případnou lokalizaci hry do češtiny individuálně u každé hry podle předpokládaného zájmu zákazníků.

Více se o této problematice dozvíte z článku Marka Tvrdého, který před třemi lety vysvětloval absenci češtiny v Dragon Age II. Důvody jsou totiž pořád stejné. 

Dragon Age: Inquisition vyjde v ČR a SR 9. října ve verzích pro PlayStation4, PlayStation3, Xbox One, Xbox 360 a PC.

Nejnovější články