Europa Universalis IV si v příštím DLC pohraje s Ruskem, Sibiří a ortodoxní církví
zdroj: tisková zpráva

Europa Universalis IV si v příštím DLC pohraje s Ruskem, Sibiří a ortodoxní církví

12. 5. 2017 16:29 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Datadisk Europa Universalis IV: The Mandate of Heaven nedávno představil rozšířené možnosti pro Čínu, Japonsko a Mandžusko, a teď je čas přesunout se trochu víc na západ. Ale ne zas tak moc. Příští DLC jménem Third Rome, označované jako vůbec první „imerzní balíček“ (ať už to znamená cokoli), totiž přinese vyšperkované Rusko. Hráči se můžou pustit do politických machinací v rámci ortodoxní církve, rychle verbovat speciální střelecké jednotky, a dokonce kolonizovat liduprázdnou Sibiř beze strachu, že se tam urodí nějaká losí či medvědí revoluce.

Proč zrovna Třetí Řím? Po pádu Říma a Konstantinopole – tedy „druhého Říma“ – se začaly nejrůznější národy hádat o to, který z nich je vlastně pravým dědicem slavných imperiálních tradic. Mysleli si to Němci se svou Svatou říší římskou. Mysleli si to Turci a Peršané žijící v Rúmském (neboli „římském“) sultanátu. A mysleli si to také Rusové. „Dva Římy padly, ten třetí stojí,“ psal mnich Filofej ze Pskova velkoknížeti Vasilijovi. „A žádný čtvrtý nebude. Nikdo nemůže nahradit Vaše křesťanské carství!“

No, to se uvidí, Filofeji. Rusové jsou ze všech stran obsypáni nepřáteli, ať už se jedná o ambiciózní, moderní říše na západě, nebo stále ještě mocné zbytky stepních nájezdníků z východu. Car se však může spolehnout na zcela nové typy vlády, které jistě využije při bránění či rozšiřování svých hranic. Zvlášť druhá zmiňovaná aktivita bude výrazně usnadněna carskou schopností zabírat nikoli pouze nepřátelské provincie, ale rovnou celé státy. Když se vaše říše rozprostírá od mongolských stepí až k Polsku, musíte přemýšlet ve velkém.

zdroj: Vlastní

Jak už jsem naznačil v úvodním odstavci, carským imperiálním ambicím bude podřízené i náboženství. Ruský vládce může své nejrozvinutější provincie obdařit vlastním metropolitou, který na daném místě masivně zvýší vliv ortodoxní církve. Další bonusy jsou k dostání pomocí ikonografie. Nechte stvořit nádherné portréty světců a sledujte, jak se zvyšuje prestiž vaší říše. Ale pozor – přesná odměna závisí na tom, kterého svatého se rozhodnete uctívat.

Kromě všech velkých změn se v DLC nepřekvapivě dočkáte také nových portrétů a jednotek pro Ruskou říši, a přibližně stejně šokující je fakt, že spolu s placeným rozšířením vyjde i update zdarma, který jako obvykle upraví některé chyby a poskytne drobnější přídavky všem vlastníkům Europa Universalis IV. Kdy Third Rome vyjde, to je prozatím ve hvězdách.

Nejnovější články