Gloria Victis: Siege je středověké This War of Mine o lidech za hradbami obležené pevnosti

25. 3. 2020 11:45 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

For Honor, Mount & Blade a několik dalších her nám ukázalo, jaké to je, dobývat či bránit hrad v drsném středověku. Ale nikdo nám zatím nepředvedl život prostých občanů, kteří se klepou strachy za obléhanými hradbami. V Gloria Victis: Siege zjistíte, zda zvládnete zabránit hladomoru a šíření nákazy a jestli dokážete přežít až do příjezdu posil.

Možná vám něco říká název Gloria Victis. Jde o středověké MMORPG s důrazem na crafting, hráči řízenou ekonomiku a kontrolu území v rámci PvP. Hra je v předběžném přístupu téměř čtyři roky a dennodenně ji hrají stovky hráčů. Survival strategie Gloria Victis: Siege vychází z jejího světa, ale postrádá jakékoliv MMO prvky. Jde o hru pro jednoho hráče, na které dokonce dělá jiné studio.

Gloria Victis: Siege z vás udělá správce hradu, který se právě nachází v politováníhodné situaci. Kolem dokola, kam oko dohlédne, jsou stany nepřátelské armády, která na vaše hradby pořádá nájezdy. Podhradí už dávno lehlo popelem. Vše, co zbývá, je hrad a jeho nádvoří s několika obyvateli a zbytky stráží.

Obležení trvá dny a týdny. Vašemu poslovi se sice podařilo proklouznout ven, ale než se zpráva dostane ke spojencům, kteří vám vyrazí na pomoc, jste v tom úplně sami. Musíte zajistit zbraně a provize pro poslední vojáky, potřebujete přijít na způsob uchovávání potravin, jejichž zásoba se rychle tenčí. Léčíte nemocné a zraněné.

zdroj: Black Eye Games

To je váš denní chleba, zatímco v noci pověřujete odvážlivce nelehkým úkolem. Musejí se vyplížit zpoza hradeb a prohledat ruiny podhradí, ve kterých se určitě nachází nějaké jídlo a léčiva. Ale také zde patrolují nepřátelští vojáci a „konkurenční“ přeživší, se kterými můžete být zadobře, nebo si i z nich udělat nepřátele.

Gloria Victis: Siege slibuje těžká rozhodnutí, jejichž následkem budou chtě nechtě umírat lidé, a také láká na podporu modifikací, díky kterým si vytvoříte vlastní scénáře. Skutečně je ze hry cítit This War of Mine, jejíž inspirací se tvůrci netají. Snad to dopadne podobně dobře.

Hru očekávejte letos na PC.

Nejnovější články