GOG rozjíždí svou největší slevovou akci. Za nákup nabízí zdarma Rebel Galaxy
zdroj: tisková zpráva

GOG rozjíždí svou největší slevovou akci. Za nákup nabízí zdarma Rebel Galaxy

7. 6. 2017 18:40 | Novinky | autor: Adam Homola |

Objetí z konce prvního Mirror’s Edge si pamatuju dodnes. Nedostatků i skvělých momentů měla hra svého času víc než dost, ale podobné detaily jí pomohly překonat různé chyby a zapsat se do historie jako originální a víceméně povedený pokus o parkour z pohledu první osoby. Jen škoda, že slibně vymyšlený koncept neposunul kupředu ani loňský Catalyst. I přes stáří první a konzervativnost druhé hry bych nad jedničkou stejně hůl nelámal. A jako jednu z aktuálně zlevněných her na GOGu bych vám ji bez mrknutí oka doporučil.

Jakmile se ve hře totiž dostanete do toho „flow“, všechno do sebe zapadne a začne to parádně fungovat. Mirror’s Edge by zkrátka nemělo chybět v žádné herní knihovně, obzvláště ve chvíli, kdy si můžete hru kopit za necelou stovku a bez DRM.

Na GOGu se totiž rozjel pravidelný každoroční velký letní výprodej a Mirror’s Edge je jen jednou z desítek starých i nových, velkých i malých her, které si můžete koupit v akci jen za pár desítek korun. Mirror’s Edge jsem zkoušel hrát naposled ještě loni a pořád to jde – hra naštěstí stárne pomaleji, než by se mohlo zdát. Což už o další sérii platí jen částečně.

Quake je legenda, která se na mladší hráče teprve chystá udeřit skrze Quake Champions, ale kdo z dříve narozených by nepamatoval Quake? Pokud vám hru tehdy utáhl počítač s 3D grafickou kartou, sbírali jste čelist ze stolu ještě dlouhé hodiny. Už žádné fejkované 3D jako ve Wolfensteinovi, ale kompletně 3D prostředí, plné temné atmosféry, nepřátel, a hlavně zábavných zbraní.

V Quakeovi jsme všichni trávili desítky a stovky hodin, byť jen malou část z toho si tehdy pro sebe uzmul singleplayer. Multiplayer byl svého času něčím novým a v podání bleskurychlého Quaka i něčím příjemně náročným. První díl teď na GOG seženete za necelou stovku, což platí i o dvojce. Ta mně už tolik k srdci nepřirostla, jen aby si to všechno vybrala trojka.

Quake III: Arena tehdy působila, společně s Unreal Tournament, jako zjevení a ze života mi ukousla příliš mnoho hodin. Třetí Quake změnila naše LAN party jednou pro vždy, kdy svou čistou, žádnými zbytečnými systémy nezakalenou hratelností absolutně dominovala. Kvůli třetímu Quakovi už musíte na GOG vysolit víc jak stovku, ale ruku na srdce – tohle stojí i za plnou cenu. Takhle bleskovou, okamžitou, intenzivní a vyladěnou hratelnost byste v dnešní době loadoutů, nákupů a vylepšování zbraní hledali těžko.

Ze zcela opačného ranku pak nejde nezmínit hry podstatně novější a mnohem klidnější. Vlastně vám mohou sloužit jako ideální protipól a nástroj, jak si vaše herní chutě trochu vyvážit. Řeč je o moderním pojetí adventur v podobě upovídané Firewatch a tiché The Witness. V první jmenované se podíváte do Olly Mossem načrtnuté vize americké divočiny na konci osmdesátých let.

zdroj: youtube.com

Firwatch si člověka dokáže získat během prvních minut svým stylem. Hra vás neohromí počtem polygonů, ani slavnými hollywoodskými dabéry. Namísto toho jde do boje s osobitě zpracovanou přírodou a přesvědčivým výkonem Riche Sommerse jako Henryho a Cissy Jones coby Delilah. Na některé dialogové přestřelky si pamatuju i dnes, stejně jako na chvíle, kdy jsem se rozhodl Delilah neodpovědět. Mít ve hrách volbu udělat jedno nebo druhé je vždycky fajn, ale někdy je silnější prostě neudělat nic, a to byl případ Firewatch. Takové nicnedělání vás teď může díky akci na GOGu vyjít jen na cca 237 Kč.

Podobně to mám i v případě The Witness, která už sice neudělala takové haló jako Braid. Posílat své mistrovské dílo proti sotva existující konkurenci v roce 2008 je něco jiného, než proti záplavě všemožných her v roce 2016. Přesto Jonathan Blow dokázal vytvořit originální puzzle adventuru, která nejen u mě dokázala něco, co už dlouho žádná jiná hra – vytáhl jsem papír, tužku a začal si puzzly a jejich možná řešení kreslit na papír. Papír a tužku snad doma máte a The Witness koupíte za necelou pětistovku.

V letních slevách na GOGu toho najdete samozřejmě mnohem víc a klidně bych se tu teď mohl rozněžňovat nad kouzelnou (a pekelně těžkou) plošinovkou Ori and the Blind Forest, vzpomínat na černé draky v Heroes of Might & Magic III, uchechtávat se nad slepicemi v Dungeon Keeper 2 nebo si dělat srandu z roztodivných nemocí v nestárnoucím Theme Hospital. Nemluvě o mých snad vůbec nejoblíbenějších hrách vůbec: Vampire the Masquerade: Bloodlines a Beyond Good & Evil. Všechny tyhle kousky teď pořídíte jen za pár kaček a všechny stojí za to.

Na GOGu je toho teď prostě víc než dost a doporučovat i vzpomínat bych mohl dalších několik odstavců. Doporučit si ale můžete nechat něco i přímo od GOGu, nebo některých zahraničních médií. Pod tímto odkazem najdete třeba oblíbená RPGčka GOGu (nepřekvapivě tam nechybí ani Zaklínač), tady najdete střílečky a tady zase strategie.

zdroj: Archiv

Jestliže sledujete zahraniční weby či osobnosti, může vás oslovit osobní žebříček redakce Rock, Paper, Shotgun, Day9, Yogscast (Ben, Duncan, Lewis, Turps, Sjin), nebo třeba The Escapist. Aby vás GOG vytrhl z nevyhnutelné rozhodovací paralýzy a donutil si koupit alespoň něco, přidává zadarmo Rebel Galaxy ke každému prvnímu nákupu v rámci slevové akce. Tak si kupte alespoň třeba Theme Hospital.

Rebel Galaxy na vašem GOG účtu přistane zadarmo i v případě, že si koupíte barely či Meteority Powder v rámci Gwentu. Tato karetní hra přešla nedávno do otevřené bety a je zadarmo, ale stačí jen malý mikrotransakční nákup a můžete se vydat do rebelské galaxie. Celé tohle letní (přitom je pořád ještě jaro…) veselí skončí až 20. června, tudíž máte ještě spoustu času na to, abyste si udělali radost.

Došlo také rozšíření nabídky v rámci služby GOG Connect, kdy si lze spárovat hry z vašeho Steam účtu s GOG účtem. Bez DRM. Bohužel se to netýká všech her a nabídka je, stejně jako v minulosti, časově omezená.

V současné chvíli si můžete přes GOG Connect rozšířit vaši DRM-free knihovnu o Dropsy, Not a Hero, první sezónu The Walking Dead, Brutal Legend, Frozen Synapse, Deoponia a další tituly. Kompletní seznam podporovaných her najdete tady.

Nejnovější články