Herní konference CEEGS vítá s otevřenou náruči vývojáře, akademiky i hráče
zdroj: tisková zpráva

Herní konference CEEGS vítá s otevřenou náruči vývojáře, akademiky i hráče

23. 9. 2014 18:46 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Vedle herní akcí zaměřených vyloženě na hry, které se konají v následujících dvou týdnech (For Games, PlayStation Nation), můžete v dohledné době navštívit též konferenci CEEGS 2014, která se hrám a herní kultuře věnuje spíše v akademické, historické a teoretické rovině. Nezdá se však, že by uvedená charakteristika konference byla synonymem pro přílišnou odbornost či nezábavnost. Sestava přednášejících a zveřejněný program totiž slibuje, že účastníci načerpají spoustu podnětných a zajímavých informací bez ohledu na míru své odbornosti.

CEEGS 2014 se koná ve dnech 10. a 11. října na Fakultě sociálních studií Masarykovy univerzity v Brně a jde o konferenci mezinárodní. Oficiální jazykem je tudíž angličtina. Cílem dvoudenní akce je dle pořadatelů překonání bariér mezi herními odborníky v jednotlivých zemích regionu a odstranění překážek mezi akademickou obcí a herní průmyslem. Když zkusím cíle pořadatelů parafrázovat, jde jim o vzájemné porozumění a sladění myšlenek mezi vývojáři, herními akademiky a v zásadě i hráči, protože vstup na konferenci není omezen pouze pro studenty, akademiky nebo prokázané vývojáře.

Hlavním hostem a řečníkem konference je Espen Aarseth z Univerzity v Kodani, označovaný za otce-zakladatele oboru herních studií. Přednášet ale během CEEGS 2014 budou Jan Kavan (tvůrce nedávno vydané adventury J.U.L.I.A.: Among the Stars), Jiří Zlatohlávek (Bohemia Interactive nebo Petra Opělová (Square Enix).

Pohled na detailní rozpis programu pro oba dva dny (první, druhý) však nabízí i celou řadu dalších známých jmen, která si připravila zajímavé přednášky. Za sebe určitě odporučím jakoukoli přednášky Jardy Švelcha, jehož články můžete znát například z Levelu a dle ohlasu čtenářů patří mezi nejoblíbenější. Jardu uvádím jako exemplární příklad, protože zrovna jeho přednášky se budou určitě líbit každému, ne jenom akademikům či vývojářům.

Přednáška Víta Šislera a Cyrila Broma o vývoji naučné hry Československo 38-39 ale bude stejně zajímavá, stejně jako povídání Honzy Kavana o procedurálně generované hudbě ve zmíněné adventuře J.U.L.I.A.

Prohlédněte si a vyberte sami z programu pro první a druhý den. Přednášky během prvního dne se převážně věnují „věnují specifikům her v kontextu střední a východní Evropy,“ zatímco druhý den se program soustředí „na vývoj a obchodní stránku her, přičemž zahrnuje přednášející z větších i nezávislých vývojářských studií.“

Tisková zpráva rovněž upozorňuje na doprovodný program: „Součástí celé události je i část oficiální herní výstavy Retrogaming zapůjčená z Regionálního muzea Litomyšl, sada praktických workshopů a dokumentární promítání filmu o LARP hrách.“

Pokud vás CEEGS 2014 z jakéhokoli uvedeného důvodu zaujala, registrujte se do pátku 26. září, protože vás pak vstupenka vyjde na 690 Kč namísto standardních 1100 Kč. Študáci se mohou CEEGS účastnit za 270 Kč a studenti pořádajících univerzit mají vstup zcela zdarma.

Podrobnosti o CEEGS 2014 studujte na stránkách konference, případně se jukněte na facebookovou událost.

Nejnovější články