Hudbu z Final Fantasy si během pražského koncertu poslechne i Nobuo Uematsu
zdroj: tisková zpráva

Hudbu z Final Fantasy si během pražského koncertu poslechne i Nobuo Uematsu

28. 3. 2016 19:06 | Novinky | autor: Pavel Dobrovský |

Kdykoliv jindy bych zmínku o Final Fantasy začínal slovy „zejména fanoušci Final Fantasy budou nadšení / se mohou těšit / uvítají,“ ale v případě koncertu hudby ze slavné RPG série se na to musí jinak. Zejména příznivci kvalitní herní hudby se mohou těšit na 1. dubna. V pražském kostele sv. Šimona a Judy vystoupí smyčcový ansámbl New World Players a společně s klavíristou Benyaminem Nussem pod vedením dirigenta Arnieho Rotha předvedou slavné skladby z Final Fantasy. A v první řadě bude sedět Nobuo Uematsu, který za to všechno může. Když hodně zaplatíte, můžete si s ním udělat selfiečko. Ale to už asi nestihnete, protože VIP lístky jsou podle organizátorů beznadějně vyprodány. Tak velký skladatel Uematsu je.

Slyšte! 

A New World: komorní hudba z Final Fantasy vypadá jako další z tuzemských hudebních akcí, které se týkají videoher. Pamatujete třeba na rozpačitý Video Games Live v Praze? Anebo jste možná byli na opomíjeném Game Over v Hradci Králové? Uematsu a jeho lidé slibují odlišný druh zážitku. Naservírují komorní koncert, tedy neorchestrální zážitek, jaký byl ke slyšení na Final Fantasy turné Distant Worlds.

Uematsu přepracoval své skladby pro několik nástrojů a klavír a nejen podle účastníků koncertů v jiných zemích jim dodal nečekaný pocit intimity. Ostatně, abyste věděli, že vás nehoupu, můžete si hudbu poslechnout na projektovém Bandcampu, kde visí dva roky starý záznam z premiéry. Sice na něm chybí klasiky jako Terra's Theme nebo The Dark Messenger, ale možná se od té doby objevily na repertoáru. Pakliže byste měli slyšet tři skladby, zkuste Those Who Fight, Rebel Army Theme a The Decisive Battle. Ale raději si to poslechněte celé.

games_koncert_final_fantasy_01 zdroj: tisková zpráva

Metal vs komořina

Nobuo Uematsu není v „nových světech“ své hudby nováčkem. Se sérií Final Fantasy je od prvního dílu, poznal tedy z první ruky hardwarové změny, které umožňovaly jeho tónům zaznít. Stejně jako hardware se musel vyvíjet i on. Možná i proto rád experimentuje a kromě plné orchestrální palby, která počechrá ego každého skladatele, přikročil i k famózním výkonům, jako například k založení rockové kapely The Black Mages, která skladby z FF hraje s pořádným nasazením a hlasitostí.

K dirigování koncertu na opačné straně hlasitosti si vybral Arnieho Rotha, dirigenta a skladatele, kterého určitě neznáte (alespoň doufám!) jako dvorního skladatele animáků Barbie, ale bude vám povědomý jako dirigent koncertů herní hudby Play! a Final Fantasy. S Uematsem pracuje již řadu let, a přestože mluví přes překladatele, spolupráci si oba pochvalují. Hudba zkrátka překlenuje tak nicotné věci jako jsou rozdílné řeči nebo herní – a jakékoliv jiné – značky. Dobrá hudba žije nezávisle na čemkoliv. Tak třeba se 1. dubna v kostele sv. Šimona a Judy uvidíme.

Nejnovější články