Je dobojováno. PC verze multiplayerových bitev s mechy Hawken nadobro končí
zdroj: tisková zpráva

Je dobojováno. PC verze multiplayerových bitev s mechy Hawken nadobro končí

10. 10. 2017 12:18 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Tomuto konci se nedá moc divit. Multiplayerová střílečka s obřími bojovými roboty Hawken se potýkala s problémy prakticky po celou dobu vývoje. Když v roce 2014 rozjela svou neklidnou kariéru v early accessu, přitáhla k sobě úctyhodný počet hráčů. Jenže pak se dostaly ke slovu peníze, vývoj zamrzl a základna fanoušků se začala rozpadat. Bohužel nadešel nevyhnutelný hořký konec.

O nezanedbatelných problémech svědčí hned několik faktorů. U zrodu Hawken sice stáli vývojáři z Adhesive Games, ale poměrně záhy po spuštění předběžného přístupu jim přistřihla křídla vydavatelská společnost Meteor Entertainment. Výsledkem bylo pozastavení vývoje a související absence nového obsahu a patchů. Na to konto začala řídnout hráčská komunita.

Naděje svitla v roce 2015, kdy značku odkoupila vydavatelská společnost K2 Network. K2 svěřila vývoj do rukou studia Reloaded Games, které se již dříve pokusilo oživit jinou multiplayerovou akci – All Points Bulletin, respektive APB: Reloaded. Noví vývojáři si vzali za cíl vdechnout život umírajícím mechům vydáním dlouho očekávaných patchů, oživením fóra atd.

zdroj: Archiv

I když se vývoj díky Reloaded Games posunul směrem k lepšímu, elán studiu dlouho nevydržel. Po čase se opět měnila vlastnická práva, tentokrát již k současnému vydavateli 505 Games s novým studirm Hawken Entertainment. 505 rezolutně zaveleli, že je v první řadě potřeba portovat Hawken na PlayStation 4 a Xbox One, k čemuž úspěšně došlo během loňského léta.

Teprve poté se práce opět přesunuly k PC verzi a po dlouhých dvou letech vyšel patch předznamenávající relaunch hry. „Hra je stále ve vývoji a Hawken čeká zářná budoucnost,“ píše se na Steamu v blogovém příspěvku z 28. dubna letošního roku. Ups...

Od soft launche zmiňovaného patche a tím pádem i posledního blogového příspěvku uběhlo dalších pět měsíc, po kterých se na Steamu objevil pravděpodobně poslední příspěvek oznamující zavření serverů počítačové verze hry Hawken. K tomu dojde 2. ledna v příštím roce, ale už od teď není možné přikoupit si k bezplatnému základu jakákoliv DLC ani jiný placený obsah.

Když mrknete na Steam Charts, asi se tvůrcům nebudete moc divit. Za poslední rok poklesl průměrný počet hrajících hráčů o více jak polovinu, tedy na pouhých 80, což je pro hladký chod free-to-play multiplayerovky žalostně málo. Hawken se tak nikdy nedočká onoho požadovaného stavu „gold“ a umře v early accessu.

Hawken zdroj: tisková zpráva

Smutná zpráva se nijak nehlásí ke konzolovým verzím Hawken. Nezbývá než doufat, že tam se hře daří o poznání lépe a možná by se mohla dočkat i větší péče, pokud se tým Hawken Entertainment přesune od prací na PC verzi k podpoře těch konzolových. Na PC si můžete hru vyzkoušet do konce roku zcela zdarma.

Nejnovější články