Je libo vietnamské Call of Duty? Tady máte 7554!
zdroj: tisková zpráva

Je libo vietnamské Call of Duty? Tady máte 7554!

9. 12. 2011 17:37 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Nejste už unaveni jednostranným pohledem na některé válečné konflikty? Nelíbil by se vám...

Nejste už unaveni jednostranným pohledem na některé válečné konflikty? Nelíbil by se vám trochu jiný pohled? Zkuste (a nebo se spíše těšte) na ambiciozní vietnamskou hru od místního studia Emobi Games. Dobrá, netěšte se na střílení Američanů, hra jménem 7554 vás postaví do role vojáka Viet Minhu v boji proti francouzské koloniální armádě ve slavné bitvě u Dien Bien Phu, která byla vyvrcholením První indočínské války. Název hry se pak odkazuje k datu 7.5. 1954, kdy se s konečnou definitivou francouzské jednotky vzdaly Vietnamské lidové armádě.


Huy Nguyen Tuan, který stojí v čele projektu se o něm více rozpovídal. „Chtěli jsme vytvořit hru, která bude odpovídat současné generaci her. V tuto chvíli nikdo nic takového v naší zemi nevytvořil. Byla to tedy pro nás velká výzva a při výběru tématu jsme tedy sáhli po látce, na níž jsme obzvláště hrdí. Rozhodli jsme se vytvořit hru, která bude poděkováním těm, kteří povstali a chránili naši zemi, hru o velké bitvě u Dien Bien Phu“.

Možná se vám předcházející slova přijdou kontroverzní, ale to je dané poněkud jednostranným výkladem dějin, ani ne tak ve školách, jako spíše v kontextu popkulturním – jednoduše, spíše uvidíte film o nebohých Francouzích pobitých hordami komunistických Vietnamců než film o revolucionářích Viet Minhu bojujících proti koloniální nadvládě. Obrázek se pak prostě ve všeobecném povědomí vytváří snadno – pravdou ale je, že si nakonec musí o finálním pohledu na dějiny rozhodnout sám za sebe.

Emobi Games sází na to, že bude jejich hra natolik zábavná, že překoná případnou neznalost západního publika a nebo animositu pramenící z jiného pohledu na daný konflikt. „Nemyslím si, že to bude problém. Kupříkladu vylodění v Normandii a Den D jsou u nás neznámé bitvy a stejně moc rádi hrajeme Call of Duty“. (je krásné, když má ještě někdo spojenou značku Call of Duty s Druhou světovou válkou – pozn. autora) „Je to dobrá hra, zábavná a je výzvou. Věříme, že ostatní hráči jsou otevření k jiným rasám, náboženství a pohledům na problematiku, které nejsou jejich. Chtěli jsme prostě vytvořit hru, která bude hlavně zábavná“.

Ostatně, tvůrci se zaklínají, že jim nešlo ani tak o nějaké srovnávání politického názoru, ale o pohled na běžného vojáka v bitvě, v níž má jeho nepřítel silnou technologickou výhodu. Huy Nguyen Tuan to vysvětluje: „Pamatuji, že jsem viděl film Dien Bien Phu natočený francouzským režisérem. To mne také inspirovalo k vytvoření hry. Pracovali jsme s několika přáteli, kteří jsou Francouzi a pomohli nám s vývojem. Nechtěli jsme vytvořit něco politicky citlivého, ať už pro Francouze nebo někoho jiného. Je to jako první Call of Duty – zábavná hra s historickým pozadím. Doufáme, že fanoušci FPS a vojenských stříleček po celém světě dají 7554 šanci“.

Pokud budete onu šanci chtít dát, vězte, že hra vyjde v 16. prosince ve vietnamštině a snad v únoru v anglické lolakizaci na PC, cena bude 12 dolarů za kampaň. O multiplayeru, stejně jako způsobu distribuce zatím nic nevíme. Ale můžete si prohlédnout trailer, který sice ukazuje, že hra logicky není špička v oblasti technologie, ale rozhodně vypadá atmosféricky a hudba v něm je prostě skvělá.

zdroj: Archiv

Nejnovější články