Kinect vám nabídne hru za žoldáky i výcvik sebeobrany
zdroj: tisková zpráva

Kinect vám nabídne hru za žoldáky i výcvik sebeobrany

6. 10. 2011 13:16 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

V jedné novince přinášíme hned dva trailery na Kinect hry, které jsou přinejlepším kontroverzní. Tou první je FPS Blackwater, kde přijmete roli kontraktora (to je slušný pojem, jak říct, že jste žoldák, který za peníze zabíjí lidi v jiných zemích, porušuje jejich zákony a přitom není členem armády) nechvalně proslulé agentury Blackwater, která má na krku i incidenty se střílením do civilistů či pašováním zbraní pro teroristické/odbojové skupiny. Tentokrát ale nebudete za Blackwater obranně šířit mír v Iráku, ale pro změnu v severní Africe, konkrétně v imaginárním městě, kde bojujete proti zlotřilému vůdci rebelů a teroristů (to se většinou směšuje, aby bylo střílení jednodušší), Lumbanovi.

zdroj: Archiv


Hra nemá být simulátorem, to je třeba zdůraznit. Jde prostě o akci, která mimo jiné dělá reklamu jisté firmě. Nás může kromě ideologické otázky zajímat hlavně to, jak moc se sníží odezva Kinectu. Z traileru to bohužel není moc jasné, nicméně první ohlasy si celkem pochvalují, že hra umí svým systémem pohltit. Pokud skutečně dokáže vše, co předvádí trailer, tedy efektivní krytí, rozeznání zbraně (puška, pistole, granát) jen dle pohybu ruky, mohlo by jít o posun v realizaci FPS titulů na Kinectu. Co by mohlo být pokračováním... Srbský žoldnéř ve službách Kaddáfího? Ale kdo by chtěl prohrávat...

Druhým titulem, který se přidává k rodině sportu, aerobiků, MMA, boxů a kdoví čeho ještě v rodině her s pohybovým ovládáním, je My Self Defence Coach. Ano, tahle hra vás naučí sebeobraně bez toho, abyste vytáhli paty z obýváku. Pokud budeme citovat oficiální materiály, „My Self Defence Coach kombinuje fitness trénink a výcvik sebeobrany ve čtyřech hlavních kategoriích, které jsou pro sebeobranu nejdůležitější: technika, vytrvalost, vyrovnanost a reflex.“

Co se týče tréninku fyzičky, proč ne. Cokoliv, co vás donutí se alespoň nějak hýbat, není špatné - naopak. Pokud jde ale o zbytek hry, tak z pohledu člověka, který se pár let sebeobraně věnuje, jde o hodně, hodně kontroverzní nápad. Hra vás chce bez kontaktu učit údery a kryty. Jako by nestačilo, že tomuto zlozvyku propadají některé reálné kurzy, My Self Defence Coach chce učit ženy pomocí chvatů, jež si natrénují do vzduchu, a které v reálu fungují jen na člověku s určitou tělesnou konstituci, jak se ubránit protivníkovi, právě bez ohledu na váhu.

Podle toho, co předvádí trailer, můžeme jen doufat, že se nikdo nebude snažit reálně bránit podle hry. Profesionální trenérce ze hry prý pomohla sebeobrana získat sebejistotu. Doufejme, že ji případní praktikanti neztratí při prvním fyzickém kontaktu... Člověka napadá hříšná myšlenka, nebylo by lepší utratit ty peníze za reálný kurz?

Z hlediska systémového je opět důležité, jestli dojde k odladění odezvy. Těžko natrénujete reflexy, pokud bude hra lagovat. To je spíše kontraproduktivní. Dalším problémem je případné cvičení úderů do prázdna, bez pytle nebo bouchadla. Vaše klouby by vás za to nemusely mít rády. Rozhodně se ale vyplatí trenažér sebeobrany sledovat právě kvůli technickým vylepšením. Hra vyjde 11. listopadu tohoto roku.

Nejnovější články