Kirby a Yoshi dorazí příští rok na Switch ve dvou kooperačních plošinovkách
zdroj: tisková zpráva

Kirby a Yoshi dorazí příští rok na Switch ve dvou kooperačních plošinovkách

16. 6. 2017 17:02 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Na Nintendo Switch se příští rok chystají dvě pohádkové plošinovky, které se navzdory prvnímu vizuálnímu dojmu chlubí zajímavými herními mechanikami. Ani jedna z nich sice zatím nemá oficiální název, ovšem vám i mně nejspíš stačí zmínit jména hlavních hrdinů, abychom byli doma. Jedním z nich je hladový růžový blob Kirby, tím druhým zase velkonosý rozkošný dinosaurus Yoshi.

Pojďme si nejprve vzít na paškál Kirbyho. Ten se na své nejnovější dobrodružství vydá vyzbrojen neodolatelným šarmem, díky němuž může rekrutovat nepřátele, co se mu postaví do cesty. Postupně si tak vytvoří až čtyřčlennou družinku, jejíž mocná bojová síla ohromí i ty nejtvrdší bosse, včetně stromu, který naše hrdiny přivítá jablečným kobercovým bombardováním.

Zároveň se vrací Kirbyho schopnost přeměnit se v to, co zkonzumuje. Když to bude chlapík s mečem, z blobu je náhle udatný rytíř. Kouzelnická čepice značí strašlivé magické schopnosti. A jsou tu i divnější druhy metamorfózy. Vodního elementála by jeden ještě pochopil, ale zuřivě rotující curlingový kámen drtící všechno, co mu stojí v cestě, už je pořádně ujetý. A to své přeměny ještě můžete upravit elementálními schopnostmi pro maximální devastaci!

zdroj: Archiv

Celé dobrodružství navíc nemusíte absolvovat sami – stačí, aby se k vám připojili další tři přátelé, a vaše skupina roztomilých hrdinů je připravená k akci i bez umělé inteligence. Kooperační multiplayer je ostatně prvek, který zdobí i druhého pána na holení. Také Yoshiho příběh si můžete užít s kamarádem, i když tentokrát pouze jedním. Čtyři dinosauři najednou by už asi přece jen byli příliš nerealističtí.

Yoshiho svět je každopádně papírová nádhera. Využití reálně vypadajících textur mi připomíná hry od Amanita Design, i když Yoshi pochopitelně oproti takovému třetímu Samorostovi vypadá výrazně… mainstreamověji? No, každopádně je barevnější. A idea světa poskládaného v dětském pokojíčku nějakým šikovným malým umělcem se neodráží pouze v samotné estetice, ale i v mechanikách. Jednotlivé úrovně totiž můžete otáčet ze strany na stranu a objevovat tak nové cesty.

zdroj: Archiv

Určitě o tomhle prvku nepřemýšlejte v kontextu něčeho tak složitého, jako je například logická hra Fez. Spíš tu bude jedna hlavní cesta/dimenze doplněná tou druhou, kde najdete bonusy, tajné zkratky a podobné vychytávky. Ani menším hráčům se tak z nějakého rotování obrazem hlava nezamotá. A kdyby ano, můžete se rychle vtělit do role červeného dinosaura a pomoci jim.

Obě hry zatím čekají na přesné datum vydání – nejkonkrétnější informací je „rok 2018“. Rozhodně to však začíná vypadat, že Nintendo Switch se po slabším startu (co se týče počtu her, nikoli prodejů samotné konzole, protože tam šlo o start přímo raketový) konečně v dohledné budoucnosti dočká úctyhodného rozšíření své herní knihovničky.

Nejnovější články