Komunisti, demokrati a nekonečno vojáků. Do Hearts of Iron IV dorazí vylepšená Čína
zdroj: tisková zpráva

Komunisti, demokrati a nekonečno vojáků. Do Hearts of Iron IV dorazí vylepšená Čína

15. 11. 2017 17:54 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Oslabená, rozdělená, demoralizovaná. Takovými přídavnými jmény byste mohli nazvat Čínu před vypuknutím druhé světové války, a tak vlastně není divu, že do ní zakousl ostrá zubiska hladový japonský kapr. Ano, kapr – jde o japonské národní zvíře, já jsem si to nevymyslel. Ale zpět k Číně. Právě tahle kdysi mocná, ovšem nyní na hliněných nohou potácející se říše bude subjektem příštího velkého DLC pro Hearts of Iron IV jménem Waking the Tiger.

Stejně jako v minulých DLC, z nichž jedno se věnovalo mimo jiné Československu, dorazí nové stromy národního zaměření, hlavně tedy ten čínský. V něm musíte opatrně balancovat mezi soupeřícími stranami svého vlastního státu. Japonských invazních sil se chce zbavit jak demokratický Kuomintang, tak komunistické elementy, a tyhle dva protipóly nutně musí pracovat pospolu, jestli se nechtějí stát jen další kolonií Země vycházejícího slunce.

V obraně Číňanům pomůže pochopitelně jejich ohromná populační základna, jen je potřeba ji pořádně vyzbrojit a vytrénovat, což se snadno řekne, ale hůř udělá. Možná by nebylo marné podpořit komunistickou frakci a udělat si očko u velikého Stalina, který by vám třeba mohl poslat nějakou tu techniku. Nebo se spolehnete na to, že Japonce dřív z východu vyřídí Američané oslnění vaší demokratičností? Čínská vnitřní i zahraniční politika jsou zkrátka velice flexibilní a záleží jen na vás, kterou trnitou cestou se vydáte.

zdroj: Vlastní

Vylepšení se dočkají také generálové, kteří se naučí získávat mocné velitelské schopnosti. Ne že by na bojiště hodili fireball, ale možná budou schopní provést koncentrovanější, ničivější ofenzivu než jejich nezkušení kolegové. Další obohacení představují historická rozhodnutí a mise, díky nimž by vaše hra měla trošku víc připomínat skutečné dějiny a nabídnout prostor, kde utratit své těžce nabyté politické body.

Kromě Číňanů se jistých úprav dočkali ještě Němci a Japonci. Druzí jmenovaní dostanou více možností, jak se vypořádat s Čínou, včetně spojenectví se Sovětským svazem nebo obnovení civilní správy. Němci se zase můžou demokratizovat a vést liberální křížovou výpravu proti zlému Stalinovi, a možná nejvtipnější scénář zahrnuje likvidaci Hitlera a jeho nahrazení po první světové válce vyhnaným císařem Vilémem. Ať žije monarchie!

Z dalších drobností můžu zmínit třeba mechaniku aklimatizace, která způsobí, že armády vystavené nepříznivým podmínkám si na ně postupně zvyknou. Veteráni, co se v poušti severní Afriky nebo sněhu východní fronty perou už tři roky, budou mít obrovskou výhodu proti cucákům, co zrovna dorazili ze cvičiště.

Pěkně zní ještě možnost zabírat nepřátelskou polní techniku, když její původní majitelé zdrhnou za kopečky, a taky vylepšený systém vedení vzdušné války. Prý se konečně objeví možnost dobrovolnických letek, což určitě přijde vhod všem hráčům za Británii, kteří by své oblačné flotily rádi obohatili statečnými Poláky nebo Čechoslováky.

Paradox jako obvykle své placené DLC doprovodí ještě patchem, který leckterá vylepšení přinese i hráčům, jimž se za žádné dodatky platit nechce. Máte-li o Waking the Tiger zájem, pak vězte, že má vyjít „brzy“ a bude stát 20 €, což je zatím nejvíc ze všech bonusových paklíků. Československý Death and Dishonor vás přijde na 10 €, Together for Victory věnující se britskému Commonwealthu na 15 €. Holt větší země, větší cena, přes to tank nejede.

Nejnovější články