Legendární Jagged Alliance se vrací v podobě stolní hry na Kickstarteru
zdroj: tisková zpráva

Legendární Jagged Alliance se vrací v podobě stolní hry na Kickstarteru

20. 10. 2017 17:36 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Dlouhých 23 let uběhlo od vydání prvního dílu taktické strategie Jagged Alliance. Za tu dobu se série rozrostla o několik dílů, datadisků a předělávek, ale v srdcích hráčů jsou navždy vryté první dva díly. A právě na nich staví deskovková adaptace Jagged Alliance: The Board Game, která právě spustila kampaň na Kickstarteru.

V momentálním stavu se stolní verze inspiruje převážně dílem Jagged Aliance 2 – odehrává se na ostrově Arulco a hlavním záporákem je ta Deidranna. Ta se dostala k absolutní moci tím, že si vzala krále ostrova Enrica Chivaldoriho, sesadila ho z trůnu a stala se ukázkovým diktátorem. Cílem vaší partičky žoldáků je připravit ji o všechno a vrátit na trůn právoplatného krále.

Tak to bylo v počítačové předloze a zhruba tak to bude i v deskovce. Jagged Alliance: TBG je kooperativní hra pro 1-4 hráče, která je řízena příběhovými scénáři. Každý hráč se ujímá role jednoho ze známých žoldáků: Cynthie „Fox“ Guzzman, Lena Andersona, Ivana Dolviche a poslední bude vybrán hlasováním. Každá postava je samozřejmě unikátní a dále se vylepšuje nalezenými předměty. Na herní mapě se pak snažíte splnit podmínky zadání mise.

V cestě vám logicky stojí zástupy nepřátelských vojáků a události, které dále modifikují jejich chování. Hlavním motem hry se zdá být úsloví: „Risk je zisk“, protože čím více riskujete, tím více toho můžete získat, ale samozřejmě i ztratit. Jenže když nezačnete riskovat včas, bůhví jak dopadnete.

Diktátorčina moc totiž neustále roste a s ní i obtížnost scénáře. Můžete se tak pomalu plížit od chatrče k chatrči a neriskovat své životy, nebo se do nepřátelských řad vrhnout po hlavě a docílit tak brzkého vítězství. Systém risku na úkor zisku je hrou protkán skrz na skrz a má se postarat o neutichající dilemata mezi kooperujícími hráči.

Jagged Alliance: The Board Game zdroj: tisková zpráva

Je trochu škoda, že se tvůrci dále nerozepisují o systému kampaně. Ta totiž spolu s doprovodnými scénáři slibuje stovky hodin znovuhratelnosti, což se dá říct jen o zlomku stolních her. Kampaně budou navíc obsáhlé, jelikož se počítá se systémem „ukládání pozic“, kdy si aktuální průběh partie uložíte do krabice, další den vytáhnete a pokračujete.

Kickstarterová kampaň teprve začala, takže je těžké soudit, jak reálný je cíl 50 tisíc eur, ale ze zkušenosti s podobnými projekty bych se o budoucnost nebál. Za touto hranicí se dále odemykají stretch goaly s novými předměty, scénáři, kartami atd.

Jagged Alliance: The Board Game zdroj: tisková zpráva

Základní krabici si můžete pořídit za 59 eur a když přihodíte 20, dostanete navíc i rozšíření s podzemními tunely, které zamořily Crepité. Poštovné se bude klasicky počítat až po skončení kampaně na základě hmotnosti přidaného obsahu. Počítejte však s rozmezím 15-25 eur.

Nejnovější články