Legendární starověká strategie Age of Empires se dočká 4K HD remaku
zdroj: tisková zpráva

Legendární starověká strategie Age of Empires se dočká 4K HD remaku

13. 6. 2017 7:30 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Během onoho osudného traileru, vysílaného v průběhu PC Gaming Show se mi na chvilku zastavilo srdce. Na několik vteřin jsem bláhově, nesmyslně a naivně věřil, že by se svět mohl po dlouhých letech dočkat ...dědice. Dědice jedné z nejskvělejších strategických sérií, které kdy vesmír poznal. Dědice Age of Empires. Když jsem se konečně dozvěděl pravdu, zklamání mi na chvíli vyrazilo dech jako padající mlýnský kámen. Ale jen na chvíli. Age of Empires: Definitive Edition, 4K HD remake původní hry, koneckonců také není úplně k zahození.

Porovnání záběrů 20 let staré hry a její vylepšení verze je kontrastnější než Nazgûl na sněhové pláni. Na jedné straně se plahočí špatně identifikovatelné snůšky pixelů, na té druhé vidíte ostré, vystínované armády. Definitive Edition tímhle krokem samozřejmě ztrácí pozlátko oné retro romantiky, vzdává se určitého kousku nostalgie, kterou by v hráčích mohla probudit trošku starobylejším grafickým pojetím, ale mně osobně to přijde jako dobrý krok vpřed, který by mohl ukázat kouzlo starověkých bitev nové generaci nadějných vojevůdců.

A to vůbec nemluvím o dalších zlepšovácích, které jsou s moderní grafikou a rozlišením nerozlučně spjaty. Jde například o zásadní možnost přiblížit a oddálit kameru přesně tak, jak se vám zlíbí – můžete pozorovat vývoj bitvy jako napoleonský stratég, nebo svoje vojáky povzbuzovat v jejich nemilosrdném boji muže proti muži (nebo také muže proti katapultu, muže proti slonu… variace jsou nepřeberné).

zdroj: Archiv

To všechno doprovází také remasterovaný soundtrack, jehož malá ukázka na mě zapůsobila tak extatickým dojmem. Blíže nespecifikovaná vylepšení se týkají i hratelnosti, a co je možná ještě důležitější, Definitive Edition nabídne stabilní a moderní multiplayerové připojení, abyste se mohli spolehlivě porvat nejen s AI, ale i s kamarády nebo cizinci na internetu.

Zajímalo by mě, zda se po vzoru Age of Empires II: HD Edition dočkáme nových DLC, které by hru rozšířily o nové kampaně a frakce. Součástí HD verze pochopitelně bude také původní datadisk The Rise of Rome, který do hry přidal Římany, Kartagince, Palmyru a Makedonce, ale možná by nebylo špatné prozkoumat i další starověké civilizace. Nedávno jsem si například četl o fascinující historii Aksumského království, z níž by se podle mě dala vycucat nádherná, byť dějinně poněkud mladší kampaň.

Prozatím není známo, kdy se remasterovaná legenda dočká vydání, ale už teď se můžete na oficiálních stránkách zapsat do uzavřené bety, což zajistí, že se do válkou rozervaného antického světa vrátíte mezi prvními. 

Nejnovější články