Metroidvanie, tower defense a pixel art jsou hlavní lákadla plošinovky Aegis Defenders
zdroj: tisková zpráva

Metroidvanie, tower defense a pixel art jsou hlavní lákadla plošinovky Aegis Defenders

29. 1. 2018 15:50 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Aby těch kooperativních plošinovek z gauče nebylo dneska málo, po originální puzzlovce DYO (viz článek) se ke slovu hlásí další zajímavá hra Aegis Defenders. Ta už ale nevsází na logické myšlení, ale na čirou akci, kde jste jednou útočníky a jindy zase obránci.

Na Aegis Defenders vás musí zaujmout minimálně jedna věc – pixel art. Já vím, grafické zpracování, které už nemá co nabídnout, je v každé druhé hře atd. Jenže v tomto případě se nebavíme o nějakých do očí bijících čtverečcích 8 bitové grafiky. Aegis Defenders je překrásně vykreslená v 16 bitech. Respektive se inspiruje grafickým stylem her z dob dávno minulých.

Hra jako taková je v základu normální akční plošinovkou, ve které putujete pestrobarevnými úrovněmi a vylepšujete si své schopnosti. Většina soubojů má však formu tower defense, tedy obrany něčeho nebo někoho. A přestože se do světa Elam můžete pustit s kamarádem, i v jednom máte k ruce čtyři hrdiny snažící se zachránit svět před zlomyslnou říší.

zdroj: Archiv

Neovládáte ale všechny postavy najednou, vždy jen jednu z nich. Můžete se mezi nimi libovolně přepínat, rozmístit je do strategických pozic a zadat jim vhodnou pasivní akci, kterou vykonávají v případě vaší „nepřítomnosti“. Musíte tak dobře zvážit, čí pasivní schopnosti se hodí pro danou situaci, a naopak čí aktivní schopnosti je dobré ovládat vlastnoručně.

Každá postava se pak logicky specializuje na něco jiného. Bart je takový rychlozedník, který umí postavit důležité budovy, zatímco jeho vnučka Clu rozeseje po okolí pasti. A nebojte se, že by vás tower defense po chvíli začal nudit. Stacionární stanoviště střídají pohybující se cíle, dynamické věci s různými aktivními prvky a někdy před nepřáteli chráníte dokonce něco, co ochránit ani nechce.

Celou hrou můžete profrčet sami nebo s kamarádem v kooperaci na rozdělené obrazovce. Ten se navíc může přidat úplně kdykoliv v průběhu vaší kampaně. Takže, vizuál je pěkný, hratelnost docela svěží a možnost kooperace není nikdy na škodu. Pokud je vám to po chuti, vyhlížejte 8. únor, kdy Aegis Defenders vyjde na PC (Steam), PS4 a Switch.

Nejnovější články