Microsoft kupuje tvůrce Minecraftu za více než 53 miliard korun
zdroj: tisková zpráva

Microsoft kupuje tvůrce Minecraftu za více než 53 miliard korun

15. 9. 2014 16:03 | Byznys | autor: Aleš Smutný |

Spekulace tentokrát odpovídaly skutečnosti, lišily se jen částkou, za níž měl Microsoft koupit švédské studio Mojang, které provozuje fenomenálně úspěšnou hru Minecraft. Dnešní oznámení o koupi Mojangu Microsoftem totiž prodejní cenu upřesnilo na částku 2,5 miliardy dolarů, což je v přepočtu přes 53 miliard korun. Zároveň s tím Mojang opouští trojice zakladatelů studia Carl O. Manneh, Markus A. Persson a H. Jakob Porsér. Markus „Notch“ Persson se samozřejmě vyjádřil k tomu, proč odchází a uzavření obchodu komentovali i zástupci Mojangu a Microsoftu.

Podle Phila Spencera začala spolupráce Microsoftu a Mojangu během portování Minecraftu na X360 a dále se prohlubovala, jak se dozvíte na videu. Několik desítek milionů pravidelných hráčů Minecraftu se zároveň nemusí být, že by se ze hry stala exkluzivní záležitost pro Windows platformy od desktop přes telefony a tablety. Microsoft hodlá nadále podporovat všechny ostatní verze hry včetně PS4, PS Vita (vyjde na podzim), PS3, Android a iOS. Spencer se rovněž zavázal i k pokračování Mineconu a obecně by vše, nač jsou fanoušci zvyklí, mělo zůstat při starém. Naopak se hra objeví na Windows Phone platformě, kde prozatím chybí, protože podle dřívějšího vyjádření Markuse Perssona zaujímají Windows telefony příliš malý podíl na trhu.

K prodeji Mojangu došlo zejména kvůli dimenzi, do níž projekt Minecraft narostl. Notch a jeho kolegové už dále nechtěli nést odpovědnost za podobně velký byznys. Proto Notch oslovil Microsoft. V tiskové zprávě Mojangu se třeba píše: „Jak asi víte, Notch byl tvůrce Minecraftu a majoritní vlastník společnosti. Rozhodl se, že nechce nést zodpovědnost za vedení společnosti s takovým globálním významem. Během uplynulých let se snažil pracovat na menších projektech, ale tlak plynoucí z vlastnictví Minecraftu byl příliš velký. Jedinou možností bylo prodat Mojang.“

Ve svém otevřeném dopisu opakuje vyjádření Mojangu i Persson. Na Minecraftu nepracoval už několik let a vývoj předal jinému členovi studia, Jensi Bergenstenovi. Stal se ale dle svých slov symbolem, jakým rozhodně nechtěl být. „Nejsem podnikatel. Nejsem CEO. Jsem nerd a programátor, který se rád vyjadřuje na Twitteru. … Tohle není o penězích, ale o mojí příčetnosti.“

zdroj: Archiv

Z tiskového prohlášení Mojangu vyplývá, že iniciativa prodat Mojang vzešla ze strany Perssona. A vzhledem k hodnotě firmy i Minecraftu byl právě MS jednou z mála firem, která si mohla koupi firmy dovolit a Persson se na ni mohl vůbec obrátit s nabídkou.

Dopředu nelze odhadnout, jestli se přesun pod křídla Microsoftu nějak projeví na podobě Minecraftu. Microsoft nechce měnit dobře fungující systém a k dispozici by měl mít většinu vývojářského týmu v čele s Jensem Bergenstenem. Akvizice může Mojangu i Minecraftu ve výsledku hlavně prospět díky větším možnostem Microsoftu v oblasti distribuce a samozřejmě i marketingu. Minecraft stále táhne a možnosti značky na využití v oblasti filmu, hraček a jiného byznysu, postaveného na licencích, jsou momentálně takřka nekonečné.

Jaký bude osud Scrolls a dalších projektů Minecraftu, se během jednání o prodeji podle všeho vůbec neřešilo - teprve nyní se rozhodne o dalším osudu hry. Z pohledu Microsoftu by však bylo nelogické práce na hře zastavit těsně před spuštěním hotové verze, k němuž má dojít během podzimu.

Nejnovější články