Mulaka vás zavede do mytologického světa mexických indiánů
zdroj: tisková zpráva

Mulaka vás zavede do mytologického světa mexických indiánů

25. 4. 2017 15:13 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Znalost kultury původních obyvatel Ameriky u nás většinou končí s Karlem Mayem nebo Posledním Mohykánem a ve hrách… řekněme, že o Assassin’s Creed III pomlčíme, ano? Navíc, o kmenech mimo území USA a Kanady se ví ještě méně, ale tady už zasahují hry. Konkrétně Mulaka, která vás zavede na sever Mexika, kde žije kmen Tarahumarů, který je známý především pro schopnost jeho členů uběhnout neuvěřitelné vzdálenosti. Že ale v jejich kultuře najdete víc než jen běh, vás přesvědčí právě Mulaka.

Zahrajete si za Sukurúameho, šamana, který se dokáže proměňovat v polobožské bytosti, vařit posilující lektvary a především bojovat s kopím. Potřebovat budete všechny tyhle věci, protože na vašich bedrech leží záchrana světa. Bohové zjistili, že lidé i zvířata jsou zkorumpovaní, a tak se rozhodli začít s čistým štítem a všechny zničit. Vy ale máte moc zachránit svůj kmen a božskou apokalypsu zastavit.

Mexické studio Lienzo hru vyvíjí v grafice s nízkým počtem polygonů, což ovšem její malebnosti nijak neškodí. Naopak, z traileru i obrázků je vždy jasné, co hra ukazuje, a samotné souboje nejsou o nic ochuzené. Styl mnohem víc odpovídá mytologickému stylu zápletky a výpravě do dávno zašlých časů.

zdroj: Archiv

Na hře se podílí i antropologové, kteří se specializují na kultury mexických indiánů, a také samotní příslušníci kmene Tarahumara. Ti nejen, že pomohli s rekonstrukcí mytologie, která se začala vlivem křesťanství nezadržitelně transformovat, ale i s namluvením dialogů v původní řeči kmene. Prostředí ve hře je pak inspirované reálnou Sierra Tarahumara, kde kmen žije.

Právě kvůli zapojení členů kmene a antropologů evokuje Never Alone, která pro změnu zpracovávala kulturu a mytologii národa Inupiaq. I Mulaka chce zvednout zájem o Tarahumary, což se jí snad povede koncem roku, kdy vyjde na PC, PS4 a Xbox One.

Nejnovější články