Na Xbox One dorazily nové funkce včetně streamovacího systému Beam
zdroj: tisková zpráva

Na Xbox One dorazily nové funkce včetně streamovacího systému Beam

30. 3. 2017 15:55 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Microsoft už v lednu oznámil, že chystá sérii updatů vylepšujících nejrůznější aspekty hraní na Xbox One i Windows 10. Úpravy se týkají například snazšího streamování, nového Game Mode na PC nebo pohodlnějšího uživatelského rozhraní na Xbox One. A právě majitelé Xbox One se mohou hned přesvědčit, jak jim nové prvky vyhovují, protože Microsoft dnes spustil první fázi updatu.

Prvním zlepšovákem je překopaná obrazovka Home, která by vám teď měla nabídnout mnohem snazší přístup ke komunitním funkcím jednotlivých her. Upravená byla i podpůrná funkce Guide. Tuhle nápovědu/pomocníčka si můžete kdykoli zobrazit a ona vám ukáže vaše nejoblíbenější aplikace, nechá vás ovládat muziku nebo třeba snadno natáčet video či pořizovat screenshoty.

Dalším problémem, na který se v Microsoftu soustředili, je multitasking. Odteď můžete sledovat achievementy přímo při hraní nějaké hry nebo během paření komunikovat s pomocnicí Cortanou a nastavit si tak například budík, bavit se s lidmi nebo ovládat různé funkce hlasovými pokyny.

zdroj: Archiv

No a pak je tu samozřejmě docela dost propíraná streamovací funkce Beam. Pomocí Guide teď můžete jednoduše streamovat jakoukoli hru, přičemž do Windows 10 tahle funkce dorazí už brzy. Své streamy navíc můžete přímo během hraní upravovat nebo komunikovat s diváky, a aplikaci lze využít i opačným směrem – pokud si ji rozkliknete, můžete sledovat cizí kanály, chatovat, a tak podobně.

To všechno jsou užitečně znějící, i když nijak šokující či inspirativní vylepšení. Jako super nápad mi ovšem připadá prvek Kopilot. Po jeho aktivaci bude systém považovat dva ovladače za jediný a jejich input bude zkombinován, což se může hodit v různých situacích. Třeba chcete nenápadně pomáhat mrňavému potomkovi, aby neustále nepadal do lávy. Nebo se ve dvou budete přetahovat o kontrolu nad chudákem dobrodruhem, tak trochu ve stylu Twitch Plays Dark Souls.

V plánu jsou prý i další updaty, ale prozatím se všechna pozornost soustředí na 11. dubna, kdy vyjde Windows 10 Creators Update. Ten plno prvků z Xbox One rozšíří taky na PC a v záloze má ještě svoje vlastní vychytávky – především tedy zmiňovaný Game Mode, o němž jsme psali v lednovém článku a který by měl zvýšit výkon při hraní na vašem počítači.

Nejnovější články