Námořní MMO z Napoleonských válek Naval Action vstoupila do early accessu
zdroj: tisková zpráva

Námořní MMO z Napoleonských válek Naval Action vstoupila do early accessu

25. 1. 2016 14:44 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Tak to netrvalo dlouho. Sotva jsme o Naval Action napsali první článek, už hru autoři z Game-Labs dostali do stavu, kdy mohli na Steamu spustit early access. Jde zároveň o znamení, že se hra velmi pozvolna blíží dokončení a momentálně je k dispozici v hratelné verzi, která není jen přičichnutím k několika bugy prolezlým mechanikám (i když těch je tu dle slov autorů požehnaně, stále tuto verzi označují za alfu).

Je vhodné připomenout, že Naval Action je námořnická MMO, která stojí a padá s co nejrealističtějším ztvárněním námořnictví dané doby. Navolit si můžete hned několik druhů realismu ovládání, přičemž při tom nejkomplexnějším už ovládáte jednotlivé plachty a snažíte se využít sebemenší výhodu v rámci bitevního manévrování.

Ačkoliv hra není plně realistická (protože by nikoho nebavilo vést třeba dvacetihodinovou bitvu, z níž devatenáct hodin manévrujete a přibližujete se nepříteli), pořád vyžaduje výrazné znalosti, které se naučíte až hraním. Rozhodně nejde počítat, že si k ní sednete a protože jste hráli Black Flag, za deset minut vám bude jasné co a jak. Musíte počítat se silou větru, jeho směrem, dle toho využívat patřičné plachty, manévrovat, využívat správnou munici a mimo boj správně navigovat dle mapy (nepočítejte s nějakým zobrazením své pozice na mapě, GPS tehdy nefungovala) a spravovat svou posádku a loď.

Svět je sice otevřený a nabízí PvE i PvP bitvy, ale samotné bitvy jsou instancované, protože hra musí pracovat s velkým množstvím variabilních prvků a správně vše simulovat. Do instance se ale nacpe až 50 lodí, což už je námořní megabitva. Co se týče plánů do budoucnosti, kupříkladu systém boje už je rámcově dokončený a nic se nebude zásadně měnit. Budou přidávány další prvky, ale tým je spokojený s tím, jak vše funguje a na řadě je spíše vychytávání bugů a přidávání menších vylepšení a dodatků.

Budoucí změny se týkají celkového chování lodí, vylaďování ekosystému, poškození lodí, distribuce zboží a vhodná cena surovin (protože nejen bojem musíte být živi, obchod také není špatný, jen pozor na piráty). Do hry budou také přibývat nové lodě, každý měsíc alespoň jedna. Vylepšení a rozšíření se dočká crafting, zlepšení managementu posádky, přidání důstojníků na lodi apod. A samozřejmě uživatelské rozhraní, které se stále velmi spartánské. Momentální plán je přidat každý měsíc jeden velký patch s obsahem. Každý týden až čtrnáct dní pak vyjde patch týkající se hratelnosti. A prý se máte těšit na více slunečných dnů, kterých je ve hře aktuálně málo.

zdroj: Archiv

Na Naval Action je také sympatické, že má solidní hráčskou základnu, která je navíc aktivní při komunikaci s vývojáři – a ti pro změnu velkou část úprav konzultují právě s komunitou. Celkově vypadá Naval Action skvěle a věnuje se tématu, které je pohříchu ve hrách prakticky nevyužívané. Early access vás na Steamu momentálně vyjde na 37 euro, přičemž cena hotové hry bude vyšší. Nicméně kdy dojde na ten, to je ve hvězdách. Tým chce v early accessu zůstat do té doby, než budou všechny herní prvky na odpovídající úrovni.

Nejnovější články