Nexus Player konzolím nekonkuruje, přesto je pro hráče zajímavou alternativou
zdroj: tisková zpráva

Nexus Player konzolím nekonkuruje, přesto je pro hráče zajímavou alternativou

17. 10. 2014 11:15 | Novinky | autor: Adam Homola |

Google se snaží dobýt obývák minimálně čtyři roky - od chvíle, kdy se na trhu objevila první Google TV. V zásadě šlo o propadák, ale giganta z Mountain View to neodradilo. A zatímco si cestu k hrám pomalu našla i Apple TV, Google si lámal zuby na dalších, více či méně neúspěšných, pokusech o dostupnou krabičku pro streamování videí, která zvládne i hry. Až před pár dny Google, společně s pětkovým androidem a novým telefonem či tabletem, představila multimediální krabičku Nexus Player, která je (mimochodem) určená i k hraní.

Mimochodem píšu proto, že Nexus Player není v žádném případě herní konzole. Pokud se rozhodujete, jestli investovat do PlayStation 4 nebo Xbox One, nemusíte se obávat, že by vám Google rozhodování ztížil. Nexus Player nemíří na tradiční hardcore hráče a v žádném případě není konkurencí pro herní konzole. Nexus Player je skutečně jen malá krabička primárně určená pro streamování filmů, seriálů a také her.

Zaměření hlavně na filmy a seriál odpovídá i poměrně slabý výkon Nexus Player. V jádru zařízení tepe procesor Quad Core Intel Atom na frekvenci 1,8 GHz, kterému sekunduje 1 GB RAM a úložný prostor 8 GB. Podobně jako u Apple TV či jiných streamovacích krabiček je i pro Nexus Player klíčové zařízení, ze kterého film, seriál, hru či aplikaci vysíláte. Nexus Player jen přežvýká signál a zobrazí jej na televizi.

Ptáte se, jak budete ovládat Android hry na televizi? Jednoduše. Buď využijete dálkové ovládání (je součástí balení), nebo si koupíte gamepad. Android, stejně jako iOS, už nějakou dobu podporuje gamepady a není problém rozehrát hru třeba na novém tabletu Nexus 9, pak pokračovat na Nexus Player na televizi s gamepadem a nakonec herní seanci dokončit v MHD na Nexus 6.

nexus player gamepad zdroj: tisková zpráva

Automatická synchronizace uložených pozic, žebříčků, achievementů, úrovní, titulů a vůbec všech možných věcí je díky aplikaci/platformě Hry Play samozřejmostí. Nexus Player se bude prodávat (vč. dálkového ovladače) za 99 dolarů, gamepad si lze přikoupit zvlášť za 40 dolarů. Jak už jsem psal, konkurencí pro tradiční herní konzole není Nexus Player ani náhodou, ale ze snahy velkých hráčů (Google, Apple, Amazon) dobýt obývák přes multimédia, těží i hry.

Hry tyhle malé krabičky podporovat jednoduše musí a s nedávno zavedenou podporou gamepadů se dá jejich rozšířená podpora v mobilních hrách očekávat. Společně s neustále se zvyšujícím výkonem mobilních zařízení to nahrává zvýšenému počtu portů konzolových her na mobilní zařízení. Už nyní lze řadu tradičních her z PC a konzolí slušně zahrát na tabletech a mobilech - navzdory ne zrovna ideálnímu ovládání skrze virtuální tlačítka.

Nexus Player asi do herního průmyslu žádnou velkou díru neudělá, ale jde o další příjemné prolnutí her a mainstreamového hardwaru. Společně s novým hardwarem Googlu se sluší připomenout, že na trh se nedávno dostal též Nvidia Shield Tablet. Nepleťte si jej ale s handheldem Nvidia Shiled. Přívlastek Tablet jasně naznačuje, oč jde.

SHIELD_Tablet_Cover_Front_Wide_Angle_Left zdroj: tisková zpráva

Nvidia Shield Tablet je osmipalcový tablet s Androidem, k němuž můžete připojit gamepad a vesele hrát skoro cokoliv. Třeba Titanfall, který samozřejmě nevyšel v Android verzi, ale jedním z trumfů Shield Tabletu je možnost streamovat hry z PC přímo na Tablet. Klidně se tak můžete vyvalit s Titanfallem v posteli, stejně jako můžete hrát Destiny na PS Vita díky Remote Play.

Nvidia se chlubí, že má ve svém hubu přes 200 her optimalizovaných pro Shield, což samozřejmě není číslo, ze kterého by nám měla spadnout čelist úžasem, ale nezapomínejme, že za tím vším je k dispozici ještě Google Play s řadou dalších her, které gamepad nativně podporují.

A na úplný závěr stojí za zmínku též Amazon Fire TV, což je maličká konzole od Amazonu, k níž si rovněž můžete pořídit gamepad a hrát s ním pohodlně mobilní hry. Opět, nejde o konkurenci pro tradiční herní konzole, ale po průšvizích typu Ouya se konečně  objevují pořádné alternativy pro hráče, kterým mobilní hry prostě stačí. A víc možností pro hraní není nikdy na škodu.

Nejnovější články