Obsidian oznámil Grounded. Není to RPG, ale survival zmenšených dětí ve světě brouků
zdroj: Obsidian

Obsidian oznámil Grounded. Není to RPG, ale survival zmenšených dětí ve světě brouků

15. 11. 2019 9:31 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Od vydání The Outer Worlds uběhlo teprve 20 dní a Obsidian Entertainment už oznamuje novou hru, která vyjde pod křídly Microsoftu. Grounded ovšem není ničím, co bychom od Obsidianu očekávali. Není to další izometrické RPG ani first person RPG, která od nich milujeme. Jde o hru z žánru survival, která vás nechce zaujmout vyčpělými mechanizmy, ale neotřelým prostředím zahrady domku, kde pro vás stébla trávy zastupují stromy.

Grounded se ve svém jádru nijak neliší od ostatních survivalů. Uprostřed divočiny si musíte doplňovat tekutiny a shánět potravu, postavit si přístřešek a vyrobit nástroje a zbraně pro obranu. Ale celé to má docela jiný nádech, který hře dodává originalitu.

Protože hrajete za zmenšeného člověka, jsou pro vás obrovské ty věci, nad kterými se my normální lidé ani nepozastavujeme. Jediné stéblo trávy je slušným zdrojem materiálů pro obydlí. Listy zase zachycují vodu pro vaše osvěžení a hlad zaženete broučkem opečeným na rožni.

Ale ne každý zástupce hmyzího druhu je menší než vy, a tím pádem neškodný. Právě naopak. V trávě se to hemží různou havětí od berušek přes mravence až po pavouky. Každý hmyzák se má chovat jako skutečný, tedy například mravenci tvoří kolonie a budují si svá hnízda.

zdroj: Archiv

Mravenci nejsou nepřátelští, ale když je budete provokovat, nebudou ani přátelští. Zato s pavouky se asi jen tak neskamarádíte a věřím, že pro mě i pro mnoho ostatních budou největší překážkou k vyzkoušení hry. Už se vidím, jak vstupuji do jejich podzemního doupěte...

Ale třeba někomu pomůže nebýt na to sám – nabízí se kooperace až čtyř hráčů. Postavy se sice v základu nijak neliší, o jejich rozdílnost se však postará košatý vývojový strom. Zároveň se nabízí několik herních stylů, které si ale tvoříte sami (můžete se soustředit na útoky na blízko i na dálku, ale zbraně nejsou rozdělené, všechno jde vrhat).

Grounded zdroj: Obsidian

Pokud se náhodou obáváte, že je toto nový směr studia Obsidian Entertainment, pak se bát nemusíte. Na Grounded dělá velmi malý tým tvořený jednotkami vývojářů. Takových týmů je ve studiu prý víc, ale stále jsou hlavním proudem RPG, která má Obsidian v krvi.

Grounded vyjde už na jaře příštího roku v předběžném přístupu na Steamu, Microsoft Storu, Xbox Game Passu a na Xboxu One v Xbox Game Preview. Tvůrci by rádi zpracovali například ježdění na broucích, ale hru chtějí dále vyvíjet v souladu s přáními komunity.

Nejnovější články