Oculus Rift stojí 19 tisíc korun a první várka už je vyprodaná
zdroj: tisková zpráva

Oculus Rift stojí 19 tisíc korun a první várka už je vyprodaná

6. 1. 2016 18:32 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

V odpoledních hodinách došlo ke spuštění předobjednávek Oculus Rift a s tím spojeným oznámení ceny a data vydání tohoto systému virtuální reality. Ačkoli se na Oculus shopu skví cena 600 dolarů, pokud byste chtěli poslat balík do Evropy, promptně se vám cena přepočte na 700 eur, tedy cca 19 tisíc korun. Navíc v této ceně není započítané clo, protože sada se bude rozesílat z USA. Do peněženky ale stejně sahat nemusíte. První várka, která odejde 28. března, je už vyprodaná. A Česká republika navíc mezi dvacítkou zemí, kam Oculus zasílá první várku, nefiguruje.

Kromě této březnové zásilky bude ve vybraných lokalitách Oculus Rift k mání přímo v prodejnách letos v dubnu, ale opět bych s Českou republikou příliš nepočítal. Co ale zákazníci za svých 600 dolarů či 700 euro dostanou? Headset se zabudovanými sluchátky a mikrofonem, senzor a Xbox One ovladač. K tomu ještě várka her včetně plošinovky Lucky's Tale, a kdo si sadu předobjedná, dostane zdarma EVE: Valkyrie.

Dále v úhledném balení najdete Oculus Remote, což je malý ovladač pro snadnější navigaci v Oculus Store, ve speciálních 360stupňových videích a v řadě VR her. Během vydání už bude k dispozici několik desítek her, přičemž koncem roku by měl jejich počet přesáhnout stovku.

oculus rift zdroj: tisková zpráva

Abyste si mohli virtuální realitu v podání Oculus Rift užít, měli byste disponovat následující doporučenou sestavou:

Operační systém: Windows 7 SP1 64 bit
Grafická karta: NVIDIA GTX 970 / AMD R9 290 ekvivalentní a lepší
CPU: Intel i5-4590 ekvivalent a lepší
RAM: 8GB a víc
HDMI: 1.3 video výstup
Sloty: 3x USB 3.0 port a 1x USB 2.0 port

Jestli vaše PC zvládne provozovat Oculus Rift, nebo potřebuje mírně zesílit, si můžete otestovat prostřednictvím tohoto nástroje (pozor, jde o přímý odkaz). Anebo si rovnou můžete koupit nový počítač s certifikátem Oculus Ready. Tato PC budou k dispozici k předobjednání společně s Riftem v únoru za 1500 dolarů a výš. Za předobjednávku Oculus Rift také získáte místo ve virtuální frontě na ovladače Oculus Touch, které ale mají být k dispozici až v druhé polovině roku.

Oculus Rift není dle očekávání levná hračka a první uživatelé si holt musí připlatit. Respektive, už si připlatili, protože první várka je vyprodaná a další zájemci musí počkat na další, případně si naplánovat dubnovou cestu do jedné ze zemí, kde bude Oculus Rift k dispozici v kamenných obchodech. Další várka dostupná přes eshop odejde až květnu, ale dá se počítat, že jak budou přibývat předobjednávky, doba se bude posouvat. Jen podporovatelé Oculus Rift z Kickstarteru mohou být klidní - dostanou totiž Oculus Rift jako dárek zdarma. A vzhledem k tomu, že v KS kampani se dal tehdejší vývojářský kit pořídit za 300 dolarů, tak na to docela vyzráli. De facto si pořídili Oculus Rift za poloviční cenu.

Nejnovější články