Paradox chystá spoustu DLC. Je mezi nimi vylepšený Perun, válečné loďstvo a výlet do Indie
zdroj: tisková zpráva

Paradox chystá spoustu DLC. Je mezi nimi vylepšený Perun, válečné loďstvo a výlet do Indie

22. 5. 2018 13:02 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Znáte ten typ lidí, kterých se zeptáte, jaký měli den, a oni na vás s kadencí osmdesáti slov za minutu vychrlí celý svůj životní příběh včetně toho, co měli k obědu 5. srpna 1994? Tak nějak jsem si připadal při sledování výstupů z PDXConu, konference studia Paradox. Dávku informací, co Švédové nasdíleli, vůbec nebylo možné shrnout do jednoho článku. Už jsme tak včera psali o chystaných deskovkách i o novém titulu ze starého Říma, a teď je čas na obří hromadu oznámených DLC ke všem možným už vydaným hrám.

Začít můžeme třeba ve druhé světové válce. Hearts of Iron IV přivítá rozšíření Man the Guns, které by mělo zásadně vylepšit prožitek z námořního boje. Dostanete možnost navrhovat své vlastní lodě a rozhodnout se, jestli na ně radši namontujete víc pancíře, nebo mohutnější kanóny. S tím se pojí i možnost přezbrojit zastaralá plavidla, která už nevyhovují potřebám moderní války.

Kromě toho přibydou i nové možnosti pro demokratické národy, například pro Spojené státy. Jejich hráče budou ostatně nové námořní variace zajímat asi nejvíc, spolu s těmi japonskými – Pacifik si bez mohutných flotil zkrátka nepodmaníte. Dostane se ale i na vylepšenou ponorkovou válku, takže kdo si radši hraje s podvodními smečkami šelem psovitých, ten ať radši rovnou vytasí 20 eur, buď na předobjednávku, nebo v přípravě na brzké, dosud nespecifikované vydání.

zdroj: Archiv

A teď něco, co by vzhledem k našemu zapauzovanému LongPlayi mělo zajímat mě i Aleše. Svého přídavku se dočkají i Crusader Kings II. Jmenuje se Holy Fury a týká se, hádejte čeho, naštvaných lidí odhodlaných zavraždit jeden druhého ve jménu chlápka (chlápků) na obláčku. Hlavní inspirací pro DLC jsou křížové výpravy Řádu německých rytířů proti Pobaltí, a to znamená více možností jak pro křesťany, tak jejich pohanské nepřátele.

Pohané teď dostanou volnou ruku při reformaci svého polyteistického náboženství. Víru v Peruna a spol. tak můžete transformovat třeba v pacifistickou filozofii založenou na míru a pochopení, nebo na krvelačný kult odhodlaný utopit všechny bezvěrce v jezeře jejich vlastní krve. A samozřejmě je nutné určit, kdo to celé povede. Uděláte si vlastního pohanského papeže, nebo veškerou světskou i duchovní moc svěříte do rukou panovníka?

Crusader Kings II: Holy Fury zdroj: tisková zpráva

DLC nabídne i spoustu dalších vylepšení, která se křížových výprav moc netýkají. Vtipně zní například potřeba feudálních panovníků sehnat kněze, který by je korunoval. Vzhledem k tomu, že já ve svých průchodech většinou všechny kněžoury včetně toho nejvyššího v Římě naštval svými vražednými ambicemi, to zní jako zajímavá překážka k překonání.

Některým panovníkům bude odteď v žilách kolovat legendární krev, a kdo bude mezi svými předky schopný vystopovat třeba Karla Velikého nebo takového Čingischána, určitě se bude těšit větší vážnosti než nějaký čerstvý šlechtic, co se na trůn dostal bez patřičného rodinného zázemí. A přibydou i nové startovní podmínky včetně náhodné, roztříštěné mapy. To všechno ještě letos za 20 eur, a předobjednávky jsou už taktéž otevřené.

zdroj: Archiv

Pokračujeme v krasojízdě, přátelé! Tentokrát se podíváme až do Indie v Europa Universalis IV: Dharma. Tahle expanze přeleští kolonizátory velmi oblíbenou subkontinentální destinaci a přidá spoustu možností, jak destabilizovat vládnoucí Mughalskou říši, nebo naopak všechny možné indické národy sjednotit v jeden mocný celek.

Přibyde pět nových kast a možnost vyladit si svůj vlastní systém vládnutí přesně tak, jak potřebujete. Samozřejmostí jsou nové mise pro frakce zainteresované v indickém bohatství, a Evropanům pomůže možnost zakoupit si obchodní zóny v Africe či Asii od přátelských (a, přiznejme si, nebezpečně naivních) malých vládců. I tohle DLC vás vyjde na 20 eur, jak se můžete přesvědčit v obchodě.

zdroj: Archiv

Naši dosud historickou výpravu zakončíme daleko v budoucnosti. Tentokrát se ovšem nepodíváme na úplnou novinku, nýbrž na něco, o čem jsme už psali. Je to DLC Distant Stars pro Stellaris, které do hry přinese spoustu nových anomálií (opravdu spoustu – jejich počet se oproti základní hře zvýší o 50 procent) a nevídaných vesmírných příšer, a ještě otevře bránu do neznámé části vesmíru, a to všechno si můžete za 10 eur pořídit už dnes.

Jak naznačuje cena (a absence dedikované karty hry na Games), jedná se o menší přídavek než ty, o nichž jsem tu vykládal doposud. Nové video probírající všechny možné novoty by vás ale i tak mělo přesvědčit, že se rozhodně nejedná o žádný polotovar. Už jenom bonusové anomálie jsou velkým lákadlem, zvlášť s přihlédnutím k nepříliš agresivní cenovce.

zdroj: Archiv

Všechen zmiňovaný dodatečný obsah ještě přesně podle nejlepších tradic Paradoxu doprovázejí updaty zdarma pro všechny majitele hry, a bývají to updaty samy o sobě dost masité. V příštích měsících tak mají platící i neplatící virtuální stratégové rozhodně co vyhlížet.

Nejnovější články