Petrolheadi, zbystřete. V létě dorazí nástupce závodní hardcore simulace Assetto Corsa
zdroj: tisková zpráva

Petrolheadi, zbystřete. V létě dorazí nástupce závodní hardcore simulace Assetto Corsa

22. 2. 2018 11:45 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

„Na profesionální řízení je hra opravdu dobře připravena ze všech úhlů. Spojuje v sobě poctivost, modularitu a uživatelskou svobodu. (…) Assetto Corsa je i s macešským přístupem k samotářským závodníkům právě tou hrou, kterou byste neměli minout, pokud to s virtuálním závoděním myslíte opravdu vážně.“ Těmito pochvalnými slovy končí Ondrova devítková recenze původního hardcore simulátoru Assetto Corsa. Ale to bylo již před třemi lety. Je na čase, aby jedna z nejrealističtějších závodních simulací současnosti uvolnila prostor svému nástupci s libozvučným názvem Assetto Corsa Competizione.

Žánr závodních her patří k mým nejoblíbenějším, ale kvůli absenci pořádného volantu jsem opravdu nenašel odvahu na sérii Project CARS, Assetto Corsa a další vážné simulace. Gran Turismo i Forzu na gamepadu v pohodě odřídíte, ale u prvních jmenovaných titulů je volant s řadičkou prostě nutnost. A jinak tomu nebude ani v případě chystané Assetto Corsa Competizione.

Opět očekávejte do detailu propracovanou simulaci se vším všudy. Ale zatímco se její předchůdce nesl v duchu svobody ve smyslu dostupných vozidel a tratí, Competizione se nechala svázat oficiální licencí soutěže Blancpain GT Series, která spadá pod FIA GT3. Znalci z těchto dvou názvů již vytuší možné závodní speciály.

zdroj: Vlastní

Přímo od tvůrců jsou potvrzené vozy značek Ferrari, Lamborghini, McLaren a Audi, ale tím výčet samozřejmě nekončí. Série Blancpain GT se chlubí závody ze dvou kategorií – sprinty trvající hodinu a vytrvalostní závody táhnoucí se přes několik hodin až po vrcholnou dvacetičtyřhodinovku. Tu pochopitelně nemusíte odřídit celou, ale sami si vyberete, v které části závodního dne se chopíte volantu.

Assetto Corsa Competizione tedy počítá se závody ve dne i v noci, na rozpáleném slunku i v hustém dešti. O dech beroucí vizuál se stará Unreal Engine 4, tratě jsou věrnými kopiemi těch skutečných díky laserovému snímání, animace řidičů i mechaniků pocházejí z motion capture technologie, a o kvalitě zpracování jednotlivých aut se asi zmiňovat nemusím.

Silnou stránkou hry bude logicky multiplayer, kde změříte síly s živými hráči. Tvůrci z Kunos Simulazioni slibují dobře vystavěný systém hodnocení jezdců, který odměňuje za férové chování na trati. Matchmaking se pak postará o vyrovnané podmínky.

Stranou není ponechán ani režim pro jednoho hráče. Můžete si zajezdit jen tak, dát si jeden dva šampionáty, nebo projet celou kariéru. V té soupeříte s reálnými jezdci z Blancpain GT Series. Chybět nemůže ani výuka, pomocné asistenty do začátku a široké nastavení vozidel a schopností umělé inteligence soupeřů.

Nemohu si pomoct a musím prostě zahlásit: „Projects CARS 2 třes se, silná konkurence je na obzoru.“ Assetto Corsa Competizione si budete moci zahrát již v létě v Early Accessu na Steamu. Je otázka, zda se hra časem podívá i na konzole.

Assetto Corsa Competizione zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články