Počítačová verze vynikající LotR: The Card Game vypráví příběhy ze Středozemě
zdroj: tisková zpráva

Počítačová verze vynikající LotR: The Card Game vypráví příběhy ze Středozemě

22. 6. 2018 16:25 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Dvě obří krabice s karetní hrou pojmenovanou jednoduše The Lord of the Rings: The Card Game mně i mým kamarádům za ta léta přinesly spoustu potěšení. Koncept je jednoduchý – buď sami, nebo kooperačně se spoluhráčem sestavíte balíček hrdinů z Pána prstenů a pak se vydáte potírat zlo v podobě předem připravených karet sloužících Temnému pánovi. Je to ale docela drahá legrace, a tak zvědavě pokukuju po The Lord of the Rings: Living Card Game.

Přestože nejde o kopii jedna ku jedné, chystaná virtuální verze se tou papírovou masivně inspiruje. Hratelnost závisející na předvídavosti a schopnosti efektivně kooperovat by tu měla zůstat zachována. Každý z hráčů si vybere až tři hrdiny, třeba Bilba, Faramira nebo Aragorna, a postaví k nim odpovídající balíček, který by měl zároveň doplňovat karty jeho spoluhráčů.

Jeden se například může specializovat na léčení zraněných spojenců a manipulaci balíčku tak, aby měli všichni dost karet a aby se dalo snáze vyhnout těm nejhorším monstrům, co na vás pošle náhodně poskládaná armáda zla. Ten druhý si do balíčku naopak nastrká všechny nejdrsnější bojovníky, aby tvrdohlavým trollům dokázal efektivně nakopat zadek.

zdroj: Archiv

Těžko se to ve dvou odstavcích vysvětluje, ale věřte mi, že to je královská zábava. V lecčems mi to připomíná nějakou logickou hru – společně dumáte nad tím, jak vyřešit zdánlivě nepřekonatelný problém, některé vaše pokusy skončí zoufalým nezdarem, ale vy to nevzdáte a zkusíte jiný přístup – třeba i za cenu kompletního překopání balíčku, který vám v předchozím scénáři krásně posloužil. Adaptace je matkou vítězství.

Ovšem jak jsem psal, není to přesná konverze. Zatímco v původní karetce jsou síly zla řízené náhodou a pravidly scénáře, Living Card Game bude schopná pracovat s umělou inteligencí. Počítač bude umět skutečně reagovat na vaše pohyby, držet se určitých dějových linek a s trochou štěstí celý zážitek pozvednout o úroveň výš, i když puristům se takové zásahy asi moc líbit nebudou.

Mohly by se jim ovšem líbit nové narativní elementy. Všechna vaše dobrodružství a výpravy do Temného hvozdu nebo k hoře Gundabad budou doprovázena vypravěčem, a stejně jako v karetní verzi budou existovat různé cesty, jak dosáhnout stanoveného cíle. Jestli si virtuální verze schovává ještě nějaká další překvapení, to prozatím nevíme.

The Lord of the Rings: Living Card Game zdroj: tisková zpráva

Na rozdíl od jiných karetek nečekejte model free-to-play. Místo toho si koupíte jeden z několika základních balíčků – nejlevnější za 8 dolarů, nejdražší skoro za 50. Čím dražší, tím víc karet pochopitelně dostanete, ale můžu-li soudit z papírové verze, i základní balíčky jsou naprosto kompetitivní a užijete si s nimi spoustu švandy.

Všechno začne už 28. srpna, kdy hra spustí předběžný přístup na Steamu, ale být vámi bych se tam zas tak nehrnul. Zezačátku totiž půjde čistě o singleplayerovou variantu s tím, že kooperace dorazí během několika měsíců spolu s plnou verzí, a z mých zkušeností je hra daleko zábavnější, pokud ji hrajete s kamarádem. Ale aspoň se mezitím můžete naučit pravidla a zvyknout si na herní systémy.

Hra bude i po vydání podporována mikrotransakcemi, ovšem jinými, než znáte z ostatních karetek. Boostery, které si dokupujete, obsahují přesně stanovené příběhové karty, takže vždycky víte, co vás v balíčku čeká – je to jako koupit si nové karty třeba do Dixitu nebo Bangu. Touhu po náhodě uspokojí placené zírání do palantíru, ze kterého vám může padnout karta, herní měna, nebo třeba nový skin.

The Lord of the Rings: Living Card Game zdroj: tisková zpráva

Na vůni a krásu skutečných kartiček nedám dopustit, ale zároveň se na počítačovou verzi nesmírně těším. Uvidíme, kam dokážou tvůrci z Fantasy Flight Interactive posunout už tak výbornou stolní hratelnost, a i když early access asi vynechám, plnou verzi si určitě nenechám ujít.

Nejnovější články