Požádejte o ruku spoluhráče v otevřené betě multiplayeru Stardew Valley
zdroj: Concerned Ape

Požádejte o ruku spoluhráče v otevřené betě multiplayeru Stardew Valley

2. 5. 2018 16:19 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Fanoušky a fanynkami Stardew Valley tolik vytoužený kooperativní multiplayer je ještě pár měsíců vzdálený, ale jeho veřejnou betaverzi si můžete vyzkoušet již nyní. Nabízí v podstatě vše, co byste od kolektivního farmaření mohli očekávat. Včetně sňatku mezi hráči…

Otevřená beta je momentálně dostupná pouze na Steamu, později zavítá i na GOG. Dostat se do ní bohužel není tak přímočaré, jako zapnutí hry a zvolení položky „Multiplayer“. Musíte totiž nejprve nakouknout do vlastností hry v knihovně Steamu a v záložce betaverzí zadat kód: jumpingjunimos. Pak už jen vyberte betu z rolovacího seznamu a pusťte se do hry.

Tvůrci důrazně doporučují zálohovat uložené pozice, o které byste vlivem aktualizace mohli nenávratně přijít. Standardně by ale měly fungovat a můžete tak do své rozehrané hry pozvat až tři další hráče. Jen každému postavte vlastní domeček, aby měli kde spát. Nebojte, jsou až překvapivě levné.

stardew valley multiplayer zdroj: tisková zpráva

Stejně tak můžete začít novou hru s již postavenými domky pro všechny hráče. Do vámi vytvořené hry se mohou připojit vaši přátelé na Steamu, případně hráči, které vyloženě pozvete. Dokonce je zde možnost LANky, v jejímž případě musíte sdílet IP adresu svého počítače v rámci jedné sítě.

Z herního hlediska vás čeká několik změn. Například den skončí až ve chvíli, kdy všichni hráči zalezou do postele a potvrdí ukončení dne. To samé platí o započetí různých festivalů. To by mohlo znamenat docela nepříjemné čekání na opozdilce či lenochy s ještě nevyčerpanou energií. Ale umím si představit, že správnou kooperací předejdete podobným hluchým pasážím.

Důležitým faktorem spolupráce jsou sdílené a nesdílené věci. Všichni sdílíte jednu farmu, události ovlivňující svět, a především nastřádané peníze. Dobře si rozmyslete, koho do své party přiberete, aby hned jako první věc nerozfofroval vámi pracně vydělané úspory na důchod.

Zato inventář má každý svůj (až na offline hráče, kterým se můžete přehrabovat v truhle), stejně jako vývoj schopností a vztahy s obyvateli vesnice. Update dokonce přidává nové prvky do singleplayerové části Stardew Valley, ale oznámení je bohužel nespecifikuje.

Stejně tak se nemluví o dokončení stabilní verze multiplayeru, které se odvíjí od zpětné vazby testujících hráčů a množství odhalených chyb. Zní to ale opravdu skvěle. Jen škoda, že zde multiplayer nebyl už od začátku. Po desítkách a desítkách odehraných hodin na PC i Switchi už jaksi nenacházím sílu vrátit se do malebné vesničky.

Nejnovější články