Poznejte slovanskou kulturu v explorativní adventuře The End of the Sun
zdroj: tisková zpráva

Poznejte slovanskou kulturu v explorativní adventuře The End of the Sun

30. 8. 2018 14:33 | Novinky | autor: Šárka Tmějová |

Výuku historie skrz hraní zkouší třeba Assassin’s Creed: Origins, a že má slovanská mytologie co nabídnout, dokazuje hráčům zase Zaklínač. U projektu The End of the Sun se spojila trojice Poláků, aby vytvořila virtuální skanzen a zároveň explorativní adventuru, ve které budete řešit záhady v ne tak docela obyčejné vesničce.

The End of the Sun se odehrává v blíže neurčeném období spíše raného středověku. Stanete se volhvem, jakousi slovanskou obdobou šamana, který dokáže cestovat časem. Do bezejmenné vesnice přicházíte, abyste nalezli svého přítele, ale místo jejích obyvatel natrefíte jen na přízraky a vyhaslé ohníčky.

Každodenní život tehdejších Slovanů byl úzce spjatý s nejrůznějšími rituály, legendami a báchorkami. Volhv vesnici zkoumá během čtyř velkých svátků v průběhu čtvera ročních období. Cestování časem má být jednou z hlavních herních mechanik a to, co vykonáte, se v budoucnosti na podobě vesnice viditelně promítne. Některé cestičky a hádanky půjdou vyřešit jen tím, že ovlivníte minulost. Těžko říct, jak Poláci plánují zabránit časovým paradoxům, ale chtějí tak odvyprávět příběhy místních v různých stádiích jejich života, což má jistou logiku.

zdroj: Archiv

Polští vývojáři si dali tu práci a ručně naskenovali stovky předmětů denní potřeby, nábytek i celé stavby v tamních etnografických muzeích, takže máte jistotu, že to, co uvidíte ve hře, někde skutečně reálně existuje. Na základě podrobných skenů vymodelovali i okolní přírodu, podobně jako v tuzemském Kingdom Come, aby se rázem co nejvíce podobala skutečným středoevropským vískám.

Kromě záměrných časových skoků poplyne čas i přirozeně, totiž ve smyslu střídání dne a noci nebo počasí. Příběh se nicméně přizpůsobí vašemu tempu, takže se nemusíte bát, že by vám něco uteklo jen proto, že jste zrovna nebyli na správném místě.

I kdyby náhodou kvůli všemu tomu skákání v čase nedával moc smysl, The End of the Sun pořád smysl dává alespoň jako virtuální historická exkurze, protože vypadá fotorealisticky nádherně. I když těžko říct, jestli i pro nás Čechy – není snazší vyjít ven a autentickou středoevropskou vesnici si prohlédnout ve větším rozlišení?

Nejnovější články