Představuje se dlouho očekávaný redesign Steamu, ale má to háček
zdroj: tisková zpráva

Představuje se dlouho očekávaný redesign Steamu, ale má to háček

22. 3. 2019 11:03 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Po prezentaci Epicu se v rámci konference GDC konečně dostalo i na Valve, které se rozpovídalo o dvou větších změnách pro Steam. První z nich je konečně oficiální představení nového designu (i když ne kompletního), druhá klienta obohatí o takzvané události.

Informace o tom, že se Steam chystá shodit svůj zastaralý potrhaný kabátec, vyplouvaly ve formě drbů a pochybných obrázků v posledních měsících a letech. Konečně ale nemusíme cupitat kolem horké nevěrohodné kaše a můžeme se společně podívat na první oficiální obrázky z redesignovaného Steamu. V čem je ten háček? Grafickou a funkční obměnou projde pouze vaše knihovna a stránky her v ní obsažené.

Domovská stránka klienta, tedy obchod, bude ještě nějakou dobu beze změny. Zato knihovna vypadá už o poznání lépe. Domovské stránce knihovny vévodí dlaždice vámi vlastněných her, které jsou dále rozdělené (a velikostně odlišené) na ty, které jste hráli nedávno a na ty, které se v poslední době dočkaly aktualizace. Zároveň můžete v pravém panelu vidět aktivitu svých přátel.

Steam Redesign zdroj: tisková zpráva

Levý panel se seznamem her je vesměs totožný s tím stávajícím, nicméně karty hry ve vaší knihovně voní novotou. Na vrchu sedí vedle tlačítka Hrát den, kdy jste hru naposledy hráli, celkový odehraný čas a počet nasbíraných achievementů. Tuto lištu zakončuje klasické ozubené kolečko s nastavením a rozbalovací okno s informacemi o hře.

Níže naleznete (dle mého názoru přehledně) rozházené informace o updatech, kdo z vašich přátel hru právě teď hraje a kdo další ji vlastní, jaká jsou dostupná DLC, které achievementy jste ulovili, které kartičky jste nasbírali, jaké jste udělali obrázky a čím z workshopu můžete danou hru obohatit. Karta tedy nabízí v podstatě ty samé informace jako doposud, jen v modernějším provedení.

Steam Redesign zdroj: tisková zpráva

Datum spuštění nového designu Valve neprozradilo, ale jeho betaverze by měla odstartovat v průběhu letošního léta.

Někdy kolem té doby se rovněž v betaverzi spustí druhá novinka Steamu – události. Půjde o seznam updatů, probíhajících streamů, blížících se turnajů a dalších informací týkajících se her, které buď máte v knihovně, nebo je sledujete.

Bude zde logicky aplikován algoritmus, který vám na základě vašich preferencí a aktivit zobrazí jen to, co by vás mohlo zajímat. Minimálně se o to pokusí. Sympatické je, že u každé události si můžete nastavit připomenutí, aby vám neutekla. Ještě sympatičtější je, že si toto připomenutí můžete nastavit do kalendáře Googlu nebo jako notifikaci skrz Steam, email, smsku a mobilní aplikaci Steamu.

Valve si od událostí slibuje větší propojení tvůrců her a tvůrců obsahu s hráči, stejně jako lepší informovanost hráčů o všem, co je na Steamu zajímá. Osobně Valve za oba kroky chválím a doufám, že povedou k příjemnějšímu a intuitivnějšímu prostředí.

Steam Redesign zdroj: tisková zpráva

Nejnovější články