Přijeďte v pátek na herní festival GameDay 2015, kde se bude vyhlašovat Česká hra roku
zdroj: tisková zpráva

Přijeďte v pátek na herní festival GameDay 2015, kde se bude vyhlašovat Česká hra roku

6. 5. 2015 17:49 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Už tento pátek a sobotu (8. a 9. května) se v Třeboni uskuteční už pátý ročník herního festivalu GameDay, kde se opět setkají tvůrci zajímavých nezávislých her s hráči a fanoušky virtuální zábavy. Program GameDay 2015 najdete na oficiálních stránkách, přičemž jeho součástí je i vyhlášení dalšího ročníku cen Česká hra roku.

Na rozdíl od uplynulých ročníků proběhne vyhlášení cen Česká hra roku samostatně, tedy mimo program festivalu Anifilm, a dojde k němu v pátek 8. května v třeboňském divadle J. K. Tyla. Ocenění si odnesou tvůrci her ve čtveřici kategorií.

"Vedle již tradičních cen za umělecký přínos české herní tvorbě (ocenění za výtvarnou a zvukovou progresivitu díla) a technický přínos české herní tvorbě (ocenění za technické a technologické inovace díla) budou nově předány také sošky za konceptuální přínos české herní tvorbě (ocenění za originalitu, hratelnost a přesah díla) a nejlepší debut v české herní tvorbě (ocenění pro nejvýznamnější první dílo)," hovoří tisková zpráva.

Nejlepší hry ve všech kategoriích vybere z nominovaných titulů porota složená sdružením České hry. Seznam aktuálně nominovaných her najdete na webu ceskahraroku.cz a nechybí mezi nimi třeba dungeon The Keep, karetní hra Coraabia nebo adventura J.U.L.I.A. Zároveň na webu visí i výzva pro vývojáře, kteří mají pocit, že by jejich titul neměl v seznamu chybět, aby kontaktovali organizátory.

Bude zajímavé sledovat, jestli se názor poroty alespoň částečně protne s názorem redakce Games. Českou hrou roku 2014 jsme totiž zvolili parádní mobilní záležitost Galaxy Trucker, která mezi nominovanými tituly na Českou hru roku samozřejmě nechybí. Uvidíme za měsíc.

Když nahlédnete do programu, zjistíte, že je rozdělený do dvou hlavních bloků - přednáškového a herního. V rámci přednášek zní zajímavě zkušenosti Fun2Robots z účinkování na Startovači, indie menu Kuby Dvorského z Amanity nebo agilní vývoj v podání Marka Rosy z Keen Software.

Pro běžného návštěvníka, tedy ne-vývojáře, ale bude zřejmě atraktivnější blok autorského hraní, kdy tvůrci celé řady již vydaný nebo chystaných her budou sami hrát svá díla. Nebude mezi nimi chybět Fiola (Blackhole), Martin Pernica (Renoir), Vojtěch Vaněk (Dark Train), Honza Jirkovský (Dex) nebo dvojice Jan Ilavský a Vladimír Hrinčár (Hyperbolic Magnetism). Každopádně si v programu určitě vyberete, co vás zajímá.

Vstupné na GameDay žádné není - můžete přijít a odejít bez placení, jak se vám zlíbí. Tak určitě přijeďte, za redakce Games a Level můžu říci, že budeme na místě skoro všichni.

Nejnovější články