Projekt Critical///Path zkoumá hry a jejich tvůrce
zdroj: tisková zpráva

Projekt Critical///Path zkoumá hry a jejich tvůrce

23. 7. 2012 15:31 | Novinky | autor: Aleš Smutný |

Možná ten nadpis zní moc vznešeně a honosně, ale je pravdivý. Už dva roky je totiž v produkci pozoruhodný projekt jménem Critical///Path, který si dal za cíl představit hry a jejich tvůrce jako umělce, inovátory, prostě ty, kteří ovlivňují současnou kulturu (či popkulturu) a podepisují se tak do dějinných análů. Protože, jak je řečeno v traileru, který si můžete prohlédnout zde, filmy měnily svět, literatura měnila svět, příběhy mění svět a i hry mění svět. Detaily projektu najdete uvnitř článku.

zdroj: Archiv

Critical///Path je takzvaným otevřeným dokumentem. Půjde o sérii, snad nekončící, krátkých rozhovorů s herními vývojáři. Právě pomocí výpovědí těchto vývojářů by se mělo autorům dokumentu podařit ukázat hry jako svébytnou a samostatnou složku lidské kultury a dějin. Zatím mají za sebou autoři ony dva roky práce, ale chystají se i na další rozhovory, k nimž si klidně prý vezmou inspiraci ze strany diváků.

Samotný trailer pak ukazuje, že se zde objevují opravdu velká a významná jména (a tváře) a hlavně lidé, kteří mluví přímo o tvorbě her, s čímž mají bohaté zkušenosti. Momentálně je v projektu třicet sedm tvůrců, kteří mluví o hrách jako umění, o psychologii her, významu her, jejich postavení ve společnosti, ekonomickém významu a všem možném. 

Za projektem stojí skupina Artifact z Los Angeles, která se zabývá herním prostředím, tvoří trailery, klipy, dokumenty a věnuje se jak vlastní tvorbě, tak reklamě. Critical///Path má i oficiální stránky, takže můžete sledovat, kdy se projekt zase hne dál. A podle toho, co jsme mohli slyšet v traileru, se tento projekt určitě vyplatí sledovat.

Nejnovější články