Proměnlivý příběh Assassin’s Creed Odyssey vás zavede do peloponéské války
zdroj: tisková zpráva

Proměnlivý příběh Assassin’s Creed Odyssey vás zavede do peloponéské války

12. 6. 2018 2:35 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Fámy o chystaném Assassin’s Creed Odyssey nakonec nebyly příliš přesné. Hra se sice skutečně odehrává v antickém Řecku, ale nikoli až po událostech Assassin’s Creed Origins, jak jsme původně předpokládali. Místo toho se podíváme do peloponéské války mezi Spartou a Athénami v 5. století před naším letopočtem. A tentokrát to vypadá na ještě větší příklon k RPG než u egyptského dílu – včetně dialogových voleb a několika možných konců.

Časové zasazení znamená, že se tu nemůžeme bavit přímo o řádu asasínů, který v Egyptě zakládá Bayek. Místo skrytých čepelí bude vaší věrnou zbraní zlomené kopí krále Leonida, které je ve skutečnosti artefaktem tajemné První civilizace. Díky tomu se dostanete i ke schopnostem, kterými běžný žoldnéřský hoplíta asi nedisponoval.

Plošné útoky, hořící meče, skákání ze střechy na nepřátele, aniž byste si zlámali nohy… Absolutní historickou věrnost tu určitě nečekejte. Mně to ale není nijak zvlášť líto – Řecko totiž vypadá fantasticky. Po otevřeném světě můžete jezdit na koni nebo se plavit na lodi, která bude zároveň sloužit jako mobilní základna. A ano, dojde i na námořní bitvy a vodácké popěvky vaší posádky.

zdroj: Archiv

Když už jsme u bitev: Athény a Sparta se s tím nemažou, a tak se často octnete v potyčkách doslova stovek vojáků. Na tom, jak dopadnou, závisí osud celého Řecka. Poprvé v historii série totiž Assassin’s Creed nabídne víc možných konců závisejících na tom, jak se budete chovat a co komu řeknete v rozhovorech. Dokonce po vzoru her od Bioware můžete jiné postavy svádět a začínat si s nimi vášnivé románky.

Hlavní hrdinové jsou tentokrát dva, ačkoli vy si vyberete jen jednoho a v jeho kůži pak strávíte zbytek hry. Je tu chlapík Alexios a dívka Kassandra, a soudě dle prvních záběrů oba působí velice sympaticky. Jde v podstatě o kosmetickou volbu, příběh by na volbě pohlaví neměl záviset – v obou případech se vžijete do role potomka slavného Leonida a pokusíte si pro sebe dobýt slávu hodnou řeckých bohů.

Je otázka, nakolik se do hry promítnou nadpřirozené jevy – přítomnost minotaura v jednom z trailerů by naznačovala, že s nějakou obživlou mytologií se tu setkáme. Bude ale součástí hlavní dějové linky, nebo jen nepovinného dodatečného obsahu, popřípadě halucinací, jako v Origins?

zdroj: Archiv

Každopádně je jasné, že se tvůrci ani tentokrát neodhodlali opustit dějovou linku ze současnosti. Odyssey bude pokračovat v příběhu Layly Hassan z minulého dílu, a i když bych se osobně daleko radši vydal na čistě historický výlet a veškeré templářské konspirace nechal za sebou, evidentně se budu muset smířit s dalšími eskapádami v Animu.

Leckomu se určitě nebude líbit skutečnost, že Odyssey už toho nemá moc společného se simulátorem tichého zabijáka, který zaútočí z davu a pak nikým neviděn zmizí. Posun od nenápadného vraha k nezastavitelnému válečníkovi je evidentní a dlouhodobý. Ovšem hráči, kteří by se do tohohle RPG i tak rádi pustili stealthově, mají tu možnost. Existují tři separátní stromy schopností – jeden válečnický, jeden lovecký (sázející hlavně na luk a šípy) a jeden vražednický.

Výbava vám teď bude přidávat větší či menší bonusy k různým stylům hraní, takže v nějaké helmě se vám bude líp bojovat na blízko, ale při vraždění bude akorát překážet, a pěkná látková čapka zase třeba podpoří tiché plížení a zabijáckou činnost. Různé vzácnosti lootu jsou samozřejmostí.

zdroj: Archiv

Obrovský otevřený svět bude pochopitelně plný aktivit. Příběhové mise budou proložené vedlejšími úkoly, které jsou dle prvních reakcí až překvapivě propracované a můžou se vyvinout do nečekaně širokých narativních oblouků. Dále můžete lovit odměny (jste koneckonců žoldák), plavit se po ostrovech, ovlivňovat rovnováhu zuřící války, nebo hledat pod hladinou potopené poklady a vyhýbat se žralokům.

Sice to vypadá, že nedojde na ikonické kápě a další typické asasínské náležitosti, ale já jsem rád, že se série vydává do originálních egejských vod. Odyssey je sice na první pohled v lecčems podobná Origins, ovšem ta spousta fascinujících přídavků spojená s opravdu extrémně zajímavou historickou epochou posouvá řecké dobrodružství někam na vrchol seznamu mých nejočekávanějších letošních titulů.

A co je nejlepší – ani na něj nebudu muset čekat bůhvíjak dlouho. Vyjde 5. října letošního roku na PC, PlayStation 4 a Xbox One.

Nejnovější články