Ruský mod/remaster přidává do Gothic II nové lokace, questy a stovky hodin zábavy
zdroj: tisková zpráva

Ruský mod/remaster přidává do Gothic II nové lokace, questy a stovky hodin zábavy

6. 11. 2017 16:10 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

V herním světě právě probíhá gotická renesance. Piranha Bytes nedávno vydali své nejnovější RPG Elex, uživatelská modifikace Gothic Orpheus přenesla svět série Gothic do Skyrimu, a teď se na scéně vynořil další mod jménem Gothic 2: Returning, konkrétně jeho verze 2.0. Ta bere původní Gothic II a výrazně ho rozšiřuje naprosto ve všech směrech. Přidává lepší grafiku, víc lokací, nová povolání včetně nekromanta, a desítky a desítky nových questů, takže se už vlastně pomalu dá mluvit o amatérském remasteru.

Za všechno můžou Rusové, konkrétně skupina vývojářů, scénáristů a dabérů, která tohle všechno poskládala dohromady. Jejich mluvčí, YouTuber Sinitar, ve svém dlouhém vysvětlujícím videu slibuje „250 hodin zábavy. Ne 25. 250!“ S třemi stovkami nových questů, stovkou plně nadabovaných NPC (i když pouze v ruštině s anglickými titulky), a dokonce i s předělanými původními úkoly včetně úplného konce asi nebude daleko od pravdy.

Dorazila nová kouzla i statistiky, díky nimž se svou postavou můžete provést leccos, co předtím nebylo možné – třeba nevrazit ani jeden bod do síly a místo toho se soustředit na obratnost, rétoriku či intelekt. Navíc tu jsou nové gildy, od templářů až po obchodníky, a už zmiňované nové lokace. Těch je osm, a měly by být dost obrovské na to, abyste se v nich ztratili a zažili nesčetná dobrodružství.

Celé to navíc vypadá moc pěkně, od lepších textur vybavení i obličejů až po výrazně kvalitnější animace. Atraktivnější grafiku si užijete i díky spoustě nového oblečení a brnění, k nepoznání je voda či vegetace. To samozřejmě potěší asi všechny fanoušky originálu, ovšem je otázka, jak ti konzervativnější z nich zareagují na změny v hratelnosti, k nimž patří například výdrž nebo přídavek čtyř nových úrovní obtížnosti. Ale nemusíte se bát, že by snad nový mod byl procházka růžovou zahradou – naopak prý umí být ještě těžší než původní hra.

Z modu budou pravděpodobně nejnadšenější krajané vývojářů, jednak kvůli ruskému dabingu, jednak kvůli skutečnosti, že návod na instalaci momentálně existuje pouze v ruštině a němčině. Anglické instrukce jsou prý na cestě, ovšem jestli nechcete čekat, nezbývá vám než oprášit své jazykové znalosti nebo se obrátit o pomoc na starý dobrý Google Translate. Já zvolil druhou možnost, a vyběhlo na mě temné varování: „Po návratu v2.0 není vanilka gotické 2“. Nejsem si jistý, co to znamená, ale vím, že pokud chcete projekt podpořit, můžete zamířit na Sinitarův Patreon (který je milosrdně veden v angličtině).

Nejnovější články