Samurajská akce Ni-Oh se 11 (!) let od přestavení hlásí o slovo s novým trailerem
zdroj: tisková zpráva

Samurajská akce Ni-Oh se 11 (!) let od přestavení hlásí o slovo s novým trailerem

15. 9. 2015 18:48 | Novinky | autor: Petr Poláček |

Duke Nukem Forever byl ve vývoji jak dlouho? Celých 14 let a kolikrát jsme se tvůrcům z 3D Realms během té doby vysmáli, že nejsou schopní hru dokončit. Kolikrát hra také vyhrála v soutěži o největší herní vaporware všech dob, člověk by to už ani nespočítal. Při tom ale existují další příklady her, jejichž vývoj oficiálně stále probíhá, ale není po nich vidu ani slechu. Třeba historická akční hra Ni-Oh, kterou Koei (ještě před svou fúzí s Tecmo) oznámila pro PS3 (tehdy vlastně jen pro "nástupce PS2") už v roce 2004, a poprvé ji představila trailerem (je v článku) na E3 2005. Vyjít měla v roce 2006, což se nepovedlo, pak se na hru tak nějak zapomněl, tvůrci ji občas připomněli, ale až během letošního ročníku Tokyo Games Show se s ní vrátili v plné parádě. Hra, jejíž zápletka vychází z nedokončeného scénáře slavného režiséra Akiry Kurosawy, se předvedla parádním trailer se záběry ze hry, a vyjít by pro PS4 měla v příštím roce. Tedy 12 let od oznámení. To je slušný výkon (pokud ovšem vyjde)!

Vývoj hry probíhal dlouhá léta interně v Koei Tecmo, ale od roku 2010 si hru vzali do parády zkušení borci z Team Ninja, tvůrci série Ninja Gaiden. Ni-Oh bude ostatně akční hra podobného ražení jako Ninja Gaiden, takže výběr vývojářů dává smysl.

Jestliže herní styl a samozřejmě i zpracování Ni-Oh se během let několikrát změnilo (muselo), základní idea, zápletka a zasazení by mělo zůstat stejné, protože jako producent na projekt dohlíží stále ten samý člověk  - Kou Šibusawa. Právě on spolupracoval na dokončení scénáře Akiry Kurosawy s jeho synem Hisao Kurosawou. Původní plán zněl ovšem tak, že hra vyjde vedle filmové adaptace zmíněného scénáře – mělo se jednat o režisérský debut Hisao Kurosawy, k čemuž ovšem nedošlo. Možná právě propojení filmu a hry bylo tím, co tak zdržovalo další vývoj, případně i vydání. Ale to už jsou čiré spekulace – tvůrci ani vydavatel se na to konto nijak konkrétně nevyjádřili.

zdroj: Archiv

Ni-Oh se každopádně odehrává v Japonsku během 16. století (období Sengoku), kdy spolu neustále bojovala jednotlivá knížectví a země byla rozvrácená válkou i řadou přírodních katastrof. A v tomto období bude ve hře za bůh ví co bojovat mladý blonďatý samuraj, syn japonského lorda a ženy ze západu.

Podrobnějších informací je ovšem nedostatek, takže si hypotézu o náplni a stylizaci hry můžete vytvořit podle záběrů videa, které dobře plní roli promo materiálu – prezentuje hru ve velmi zajímavém světle jako mix historické a nadpřirozené akce, která – snad – co nejvíce vytěží z bohaté a barvité japonské mytologie a folklóru. Přítomnost démonů na záběrech videa tomu nasvědčuje.

Ni-Oh vyjde exkluzivně pro PS4 příští rok, tedy minimálně v Japonsku. Ale uvidíme, jak to celé dopadne. Zdá se totiž, že jde o poněkud prokletý projekt. A tady máte pro srovnání video z E3 2005...

Nejnovější články