Sci-fi strategie Pax Nova staví na základech Civilizace
zdroj: tisková zpráva

Sci-fi strategie Pax Nova staví na základech Civilizace

5. 4. 2019 9:33 | Novinky | autor: Patrik Hajda |

Série Civilization od Sida Meiera už dala vzniknout mnohým „kopírkám“. Některé byly méně okaté, jiné se inspirací netajily. Pax Nova už na první pohled vypadá jako jeden z posledních dílů série Civilization, akorát zasazený do sci-fi prostředí. Přesto jde o mnohem víc než jen další Sid Meier's Civilization: Beyond Earth. V této hře vám totiž jedna planeta nestačí.

Když se níže zadíváte do podrobných záběrů z hrání strategie Pax Nova, zpočátku se srovnání s Civilizací jednoduše nevyhnete. Objevujete se uprostřed slepé mapy, vybíráte si počáteční umístění vašeho velkoměsta, na základě různých zdrojů na každém hexu v okolí se rozhodujete, co na něm postavíte.

Hrajete za jednu z patnácti frakcí rozdělených do tří různých ras. Při jejich výběru si volíte dobré i špatné vlastnosti vašeho lidu. Bojujete s nepřáteli, jednáte s nimi pomocí diplomacie, utváříte dohody, otevíráte hranice…

zdroj: Archiv

Ale rozdíly tu jsou a jsou celkem zásadní. Například je jen na vás, jaké jednotky vojáků vybavíte jakými zbraněmi. Proti obrněným vozidlům se hodí výbušniny, ale jiný druh zbraní nebude tolik účinný. A pokrýt všechny možnosti asi jen tak nepůjde.

Mnohem větší změnou oproti legendární a spíš historické sérii, je velikost hry. Pax Nova se totiž neodehrává jen na jediné planetě, kde bojujete o území s ostatními frakcemi. Můžete opustit atmosféru planety a prozkoumávat hluboký vesmír.

zdroj: Archiv

I v něm můžete narazit na flotily nepřátel, vesmírné piráty, stanice, nebo obří mimozemské bytosti a anomálie. Stejně tak ale můžete objevit novou obyvatelnou planetu a začít i s její kolonizací. A pak další, a pak další a postupně se roztáhnout po celé galaxii.

Nutno dodat, nevypadá to vůbec špatně. Tvůrci ze studia Grey Wolf Entertainment už za sebou mají jednu podobnou vesmírnou strategii Dawn of Andromeda, která ale nebyla nijak zvlášť dobře přijata. Doufejme, že se Pax Nova svými kvalitami přiblíží spíš Civilizaci. Nejprve se ale ještě letos vydá do early accessu na Steamu, kde hodlá pobýt dva až tři měsíce. Ale už v něm půjde odehrát od začátku do konce.

Nejnovější články