Sexualita, útlak, ležérní jazz. Demo noirové sci-fi detektivky Purity and Decay stojí za vyzkoušení
zdroj: tisková zpráva

Sexualita, útlak, ležérní jazz. Demo noirové sci-fi detektivky Purity and Decay stojí za vyzkoušení

19. 10. 2017 12:05 | Novinky | autor: Václav Pecháček |

Píše se rok 2262. Obrovské megalopole Severní Ameriky nejsou zrovna příjemným místem pro život, tedy aspoň pokud se nezdržujete v létajících čtvrtích mezi těmi nejbohatšími a nejvlivnějšími. Což se nezdržujete. A tak se v ulicích musíte protloukat, jak můžete, třeba odhalováním nevěrných manželů a hledáním ztracených dětí. Soukromý detektiv je pro vaši profesi možná až moc vznešené označení – tedy až do chvíle, kdy vám na stole přistane případ mrtvé dívky. Bohaté mrtvé dívky, co z nějakého záhadného důvodu zahynula ve slumech, i když by se byla mohla vznášet v oblacích. A ten případ vám na stůl položí její krásná sestra. Takhle začíná „cybernoirová“ detektivní adventura Purity and Decay.

Jde o další z nesmírně zajímavých kousků, které se vynořily z některého game jamu. Strčte talentované lidi do jedné budovy, pověste jim nad hlavu nemilosrdný časový limit a pak si jen mněte ruce nad tím, co všechno vytvoří. Zrovna Purity and Decay pochází z game jamu Feb Fatale a je dílem dvou žen s indiánskými kořeny (které s nimi mimochodem sdílí hlavní postava) z kanadského Ontaria, scénáristky Meagan Byrne a grafičky Tary Miller. Téma soutěže, a potažmo celé hry? Přestupek nebo hřích.

Nejde přitom jen o poměrně zjevný hřích vraždy mladé dívky. Hra se dotkne i citlivého tématu sexuality a toho, jak se k ní postaví budoucí společnost s přístupem k pokročilým, potenciálně nebezpečným chemikáliím zásadně ovlivňujícím činnost vašeho mozku. Ty jsou paradoxně nelegální ve slumech a chudších čtvrtích, ale ti nejbohatší je ve své dekadenci využívají naprosto běžně.

zdroj: Archiv

Víc toho prozrazovat nebudu, abyste nebyli ochuzeni o první tápavé kroky neznámým světem, které si rovnou můžete vyzkoušet ve zdarma dostupném demu. Má sice asi jen 20 minut, ale příjemně demonstruje, jak hra funguje. Spoustou čtení a statickými modely postav se přibližuje žánru vizuálních novel, ovšem zároveň vás čekají poměrně častá rozhodnutí, která určí, jakým směrem se bude ubírat konverzace nebo řešení případu. Většinou jde pouze o kosmetické změny, ale silný scénář zajišťuje, že si výlet do černobílé sci-fi detektivky určitě užijete i tak.

Jen se nenechte příliš navnadit na plnou verzi, protože na tu si ještě nějakou tu chvíli počkáte. Plánované datum vydání bylo stanoveno až na rok 2020 – předpokládám, že pro obě tvůrkyně a jejich externí spolupracovníky podílející se například na vynikajícím jazzovém soundtracku půjde spíš o volnočasovou aktivitu než o práci na plný úvazek. Kdybyste jim chtěli přispět nějakou tou korunkou a vývoj tak usnadnit či urychlit, při stahování dema je možné zaplatit dobrovolnou částku.

Nejnovější články